Apr 23 2012
Sauvignon cu parfum de legenda: Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2009
Povestea spune asa : ca a fost o data un colt de lume, pe o insula indepartata, un golf batut de ploi si valurile Pacificului, permanent invaluit in nori si ceata si de aceea fiind botezat Cloudy Bay. Cine i-a dat aceasta denumire? Capitanul Cook, celebrul explorator britanic care ne-a alimentat multora fanteziile prin aventurile pe mare descrise in jurnalul sau. Probabil ca atunci cand a ajuns in golful respectiv, peisajul era destul de nebulos si posomorat, pentru ca locul respectiv, in afara de nori si briza marina racoroasa, mai avea detinea un record care se pare ca i-a scapat bravului explorator: cele mai multe ore de soare din Noua Zeelanda. Asadar avem urmatoarele ingrediente: zile lungi si insorite, nopti racoroase si in anii buni, toamne uscate…Le ce ne duce cu gandul? La un climat ideal pentru producerea de struguri de calitate din care sa rezulte vinuri excelente. In cazul regiunii Marlborough, soiul care s-a pretat cel mai bine acestui tip de climat si care a devenit emblematic pe parcursul timpului este Sauvignon Blanc-ul. De ce? Pentru ca datorita conditiilor din timpul zilei coacerea este inceata, treptata, acumularea de zahar fiind constanta si permanenta, dar in acelasi timp strugurii isi pastreaza aciditatea datorita noptilor racoroase. Rezulta vinuri care inglobeaza atat caracterul fructat al celor din Lumea Noua precum si aciditatea (mineralitatea) austera a celor din Sancerre sau Pouilly Fumee. Problema ultimilor ani este numarul tot mai mare de producatori si extinderea plantatiilor tot mult in continent, adesea cu consecinte nefaste asupra nivelului de coacere al strugurilor si cu dificultati datorate lipsei de apa pentru irigatii sau a pericolului permanent de inghet.
Zona Malborough, era practic necunoscuta pana in 1973 cand cel mai mare producator al tarii, Montana a incercat marea cu degetul si stabilit o plantatie in zona. De atunci a avut loc o dezvoltare fara precedent, zona amintita mai sus ajungand la ora actuala sa detina jumatate din suprafata plantata cu vie a tarii, strugurii fiind adesea transportati peste stramtoarea Cook, in insula de Nord, pentru procesare. Odata depasite problemele initiale datorate lipsei apei, prin introducerea sistemelor de irigatie, incep sa apara in jurul anilor 1980 primele variante de Sauvignon Blanc obtinut din struguri locali care uimesc lumea vinului prin melanjul fericit de aciditate si fruct. Printre primii care au inteles potentialul urias al zonei a fost un producator australian, David Hohnen de la Cape Mentelle care, in urma infiintarii de plantatii in zona si a cumpararii de struguri de la diversi cultivatori locali, a lansat in 1985 vinul care va deveni emblematic pentru zona respectiva: Cloudy Bay Sauvignon Blanc.
Intre timp brandul a devenit o legenda pe piata internationala, fiind preluat de concernul LVMH (la pachet cu Cape Mentelle), prin intermediul casei de champagne Veuve Clicquot ajungand acum sa exporte vinurile in peste 20 de tari, fapt care l-a adus foarte aproape de statutul de “cult wine”.
Varianta despre care va vorbesc dateaza din 2009, un an care a inceput destul de prost pentru podgorenii din zona (vreme rece si umeda in Februarie, urmata de ploi in Martie), pentru ca in final sa se incheie in conditii excelente, cu multe zile uscate, cu soare si nopti racoroase si un sezon de recolta secetos care au creat conditile ideale obtinerii vestitelor concentratii a aromelor si aciditati care au adus faima Sauvignon Blanc-ului amintit. Asadar, sa vedem cum se prezinta acum, cand nu mai este la prima tinerete:
Aspect (culoare): Auriu stralucitor, clar, cu usoare reflexe brune
Nas: putin inchis si usor alcolizat la deschidere. Dupa o usoara aerare evolueaza spre note de fructe exotice cu un fundal citric (gref, lime) cu o intensitate domolita, spre medie. Ceva note onctuoase, cremoase, usor vanilate si o tenta de ars, afumat in fundal.
Gust: Atacul este plin, rotund cu tenta cremoasa si catifelata, aciditatea intrandu-si treptat in drepturi si atigand apogeul in final. Desi nu mai are caracterul fresh si citric foarte bine exprimat, vinul este surprinzator de bine conservat, tinandu-se inca bine dupa trei ani de zile. Notele dominante sunt de fructe exotice (mango, papaya, fructul pasiunii), usor diminuate de trecerea timpului, evoluand spre nuante cremoase si voluptoase, usor presarate de arome dulci-acrisoare de citrice (portocale, mandarine). Finalul este scurt spre mediu, frapant de fresh, chiar pe alocuri verde si crocant cu note clasice de lime, coaja de lamaie si agrise lasand in postgust note cremoase de unt si o usoara urma calda de alcool, care aduce aminte de varsta vinului.
In concluzie, un specimen de Sauvignon Blanc inca Foarte Bun, care s-a pastrat si chiar a evoluat destul de bine in sticla (la cat poate evolua in cazul unei inchideri cu screwcap) pentru un vin de Lume Noua fara a avea insa eleganta, sobrietatea si austeriatea rudelor sale frantuzesti mult mai galonate (Sancerre sau Pouilly Fume). Apare mult mai integrat si mai cremos decat variantele tinere care exprima mult mai bine tipicitatea de soi, cu note de fan proaspat cosit, intensitate ridicata a fructului si aciditate debordanta, rotunjite insa de timp in exemplarul de fata. Partea trista vine in cea ce priveste pretul: 137 lei aici, pentru o varianta mai tanara probabil, rezultand un RPC Slab, usor spre Acceptabil pentru amatorii de etichete cu “staif” sau tente de “cult wine”.
Pretul de mai sus confirma faptul ca face parte din portofoliul unei firme care colectioneaza branduri (LVMH), la acest pret existand alternative mai bune, provenind atat din aceeasi zona (primul care imi vine in minte ar fi Villa Maria Private Bin, in jur de 55 lei la Metro, ar mai fi si Matua la Real, dar din alt “teritoriu”, pe Insula de Nord), dar si variante autohtone, anul trecut fiind foarte generos cu intruchiparile soiului de mai sus pe plaiurile mioritice. Primele variante care mi-ar veni in minte, in ordinea preferintei, sunt cele de la Stirbey si Liliac incercate la ultimul Goodwine.
.
P.S. Datorita miracolelor erei digitale, puse la dispozitie de Google Maps, aveti mai jos o poza in care se vad viile celor de la Cloudy Bay si crama in fundal.