Mar 28 2012
Un Pinot Noir reusit: Syrah M1 de la Murfatlar
Se stie in general ce parere am eu despre „granzii” industriei autohtone de vin: mult vin, mult zahar, multa chimie = nema calitate. Punct. In ultimul timp se pare ca unii au inceput sa se trezeasca (cel putin in orgoliul ranit) si s-au gandit ca ar fi bine sa faca si vin. Macar asa pentru viitor…ca nu se stie niciodata unde te duce viata si oricum nu costa foarte mult, pentru ditamai producatorul, sa scoti cateva mii de sticle de vin corect pe an. Plus ca da bine si la imagine.
Aici mentionez intiativa celor de la Murfatlar, laudabila de alttfel si pe care care personal o consider evenimentul anului 2011 in peisajul oenologic autohton: infiintarea unei crame “mici” in cadrul combinatului de vin (crama mare) care sa faca vinuri premium sub atenta coordonare a lui Razvan Macici de la Nederburg. Se pare ca de curand a primit si un nume: Crama Atelier, iar vinurile produse aici, din gama Sable Noble au inceput sa castige medalii pe la noi si prin afara. Asa cum evenimentul anului 2012 poate veni tot de la Murfatlar care a intrat in insolventa pentru o datorie la niste furnizori de dopuri din Portugalia. Oricum, conform declaratiilor lor post-eveniment, activitatea continua, doar ca mai da cate o subsidiara faliment ca sa mai uitam de niste datorii catre furnizori, nimic nou sub soarele mioritic..:)
Inainte sa trec mai departe sa (ma) explic de ce zic ca e cea mai importanta mutare de anul trecut de la noi. Ma gandesc ca daca Murfatlar s-a decis ca ar cam fi timpul sa investeasca si in calitate nu numai in cantitate poate si alti producatori mari, dupa principiul dominoului, imitatiei, orgoliului, caprei vecinului sau care mai vreti voi isi vor indrepta atentia spre vinurile de calitate. Deja am inteles ca si la Jidvei bate un vant de schimbare cu Marc Dworkin, oenologul francez al celor de la Enira (si nu numai) in plan principal dupa cum spune Bogdan aici. Sa dea Domnul!
Pana aici toate bune. O sa ma mai entuziasmez asa la adresa Murfatlar cand o anunte ca renunta la Babanu, Premiat, Eticheta Neagra si alte posirci de prin portofoliu.
In fine, anul trecut cei de la Murfatalar (m-)au mai surprins cu inca o chestie: primul vin care nu poate fi incadrat la categoria “dulcegarie” sau vinoteca care a luat medalie de aur la Mondialul de la Bruxelles (deci nu la localul de la Chisinau sa retinem). Era si este vorba de Syrah M1 2010, vin despre care la ora respectiva, cei de la Murfatlar au fost foarte zgarciti in detalii: ca e editie limitata, ca e de pe nu stiu ce parcela, ca nu stiu cum a fost facut, etc.
In fine, timpul a trecut si minunea s-a devoalat: era vorba despre vinul “de retragere” a oenologul Alexandru Caanriov, dupa 45 de ani de munca la Murfatlar. Si ce vin…un Syrah din una dintre cele mai calde zone ale Romaniei cu doar 12,5 % alcool, putin, tinand cont de soi si de localizarea viilor. Vinul este aparut in editie limitata, de doar 3. 756 sticle si se gaseste in comertul de specialitate in jur de 60 de lei sticla.
Inainte sa scriu despre el, sa ne lamurim un pic: Syrah este, in general un soi care da vinuri, intense, concentrate, cerneloase cu niveluri ridicate de alcool si arome de fructe negre de padure, picante toate pe fondul unor tanini fermi, structurati. Tinand cont de zona geografica ma asteptam si la acesta cam la acelasi lucru, desi nivelul alcoolui sugera altceva. Asadar:
Culoare (Aspect): Rosu deschis, semitransparent, rubiniu cu nuante de cireasa coapta, profund atipic pentru un Syrah
Nas: la fel de atipic, cu intensitate medie spre retinuta la deschidere si fructe rosii peste tot plus note de cirese coapte si ceva covor frunze uscate, de toamna tarzie. Undeva in planul secund apar si ceva condimente, in special piper negru. Decantarea il mai deschide, sporindu-i caracterul fructat, acesta ramand insa in aceeasi dispozitie atipica si eleganta.
Gust: Un atac surprinzator de proaspat, cu o aciditate ridicata si un coctail de fructe rosii plus ceva note de prune bine coapte. Corpul ar putea fi considerat diluat daca ne luam dupa soiul trecut pe sticla, dar ofera o suplete si o eleganta care nedumeresc, scotand foarte bine fructul in evidenta. Pana sa iti dai seama ce se intampla apar si ceva note de baric, usor picante de fapt singurele care au ceva in comun cu stilul unui Syrah clasic, pentru ca tanini, bine integrati, sunt feminini, delicati si aproape insesizabili. Finalul este la fel de fructat, alaturi de ceva piper completand un caracter extrem de prietenos si de “baubil” al vinului de fata.
Dupa o decantare de aprox. 1-2 ore fructul iese si mai mult in evidenta, pe fondul integrarii superioare a aciditatii. Tinand cont de soiul inscris pe eticheta vinul este total atipic, extrem de abordabil acum, dar in acelasi timp cu potential de invechire datorita aciditatii. Din toate indiciile de mai sus, la o degustare in orb as fi jurat ca este Pinot Noir. Prezentarea in pahar, atacul, aciditatea, eleganta, fructul, totul sugerea Pinot Noir. Este total diferit ca stil de orice am incercat pana acum ca vin romanesc si nu vorbesc doar de Syrah-uri. Pare un vin de manufactura cu traditie, artizanal, de mica crama frantuzeasca unde totul de face manual de generatii si cunostintele despre terroir se transmit din generatie in generatie.
Sunt foarte curios cum a fost construit vinul acesta si cum s-a ajuns la asa ceva. De asemenea, daca cei de la Mondialul de la Bruxelles au stiut ce e Syrah cand l-au notat, desi cred ca nu; din ce stiu se degusta in blind, fara a se sti soiul. Oricum pus pe langa alte Syrah-uri ( ma gandesc la Valea Ronului sau Shiraz-uri deAustralia) ar aparea extrem de diluat, acid si ciudat si nu cred ca ar fi luat medalia de aur. Probabil si cei de acolo l-au considerat tot un Pinot Noir…:). Despre el au mai scris deja Ciprian si George in termeni asemanatori. Chiar zilele trecute a iesit ultimul la degustarea de Syrah-uri de la Ginger (clasamentul final il gasiti la Alin), inca o dovada ca nu este in compania care trebuie…
Am inteles ca Razvan Macici va continua seria M1, dar ma indoiesc ca cel facut de el va arata la fel, tinand cont de cum sunt Shiraz-urile de la Nerderburg. Si oricum Nederburg nu face Pinot Noir, nu? Asa ca sunt curios ce s-a vrut sa fie vinul de fata, tinand cont si de cine si in ce conditii a fost facut. Un “dar grecesc”? Un cantec de lebada? O victorie a la Pirus?
Oricum dupa parerea mea este printre cele mai bune Pinot Noir-uri (daca nu cel mai bun) pe care l-am incercat de la noi…si stiti ce este interesant? Ca este de fapt un Syrah si este facut de Murfatlar…
[…] suratele din Franta sau mai ales fata de Shiraz-urile din Australia. Nu pot sa nu amintesc aici Syrah-ul M1 de la Murfatlar care ar putea fi usor confundat cu un Pinot Noir. Si inca unul reusit..:). Probabil ca nici clima nu […]
[…] “Syrah este, in general un soi care da vinuri, intense, concentrate, cerneloase cu niveluri ridicate de alcool si arome de fructe negre de padure, picante toate pe fondul unor tanini fermi, structurati.” (sursa) […]
poti sa iei un syrah 2011 facut de razvan macici de la un magazin murfatlar , la pretul de 52 de lei .l-am vazut acum cateva zile undeva in apropiere de locuinta mea la un magazin recent aparut .e demisec . eu unul , la acest pret m-am abtinut . parca era si un cupaj cabernet-merlot la vreo 42 de lei si bineinteles sable noble rosu era 37 sau 38 de lei .adica acelasi pret cu shiraz nederburg – 38 de lei .si probabil la fel ca si CS nederburg despre care nu stiu sa existe prin romania , dar pe care l-am vazut pe net .e posibil ca cel din 2011 , ma refer la syrahul de la crama atelier , sa difere total de cel din 2010 .oricum , la pretul asta , eu raman la nederburg .asa ca m-am bucurat degeaba ca razvan macici s-a intors acasa . probabil vinurile le face el , iar preturile sunt facute de altii .un arezan sau leat 6500 costa aproape cat un chianti classico (68 de lei) . si mai e ceva : dupa atata vin nashpa , demidulce si de un rosu decolorat , cu gust de nimic pe care l-au vandut , parca nu imi vine sa cred ca la murfatlar se pot face vinuri macar ca acelea din chile sau argentina care se vand la 30-35 de lei .si nu voi cumpara decat dupa ce le voi degusta gratuit .daca un CS trei hectare costa 28 de lei , ca se mai poate spune ? ca sa atraga consumatorii pentru noile lor produse ar trebui sa plece mai de jos cu preturile , chiar daca vinul ar putea mai fi bun decat pretul de inceput . e posibil sa incerce sa dea lovitura profitand de renumele lui razvan macici . pentru ca eu nu cred ca poti produce dintr-o data la murfatlar un shiraz de talia nederburg , decat daca il faci ca micii producatori din franta si alegi strugurii bob cu bob .exista variante mai ieftine de syrah produs in romania . si la 3000 de ha de vie cat are murfatlar ar putea sa isi vanda productia numai prin magazine proprii , la pret mic , evitand astfel adaosul comercial mare practicat de hypermarketuri si conditiile impuse de acestea gen “sa nu vinzi la alte magazine cu un pret mai mic decat ne vinzi noua “. pentru ca si marile lanturi de magazine fac sa creasca pretul nu numai la vin , la toate produsele . de fapt ele dicteaza pe piata , amenintand ca nu vor mai comercializa anumite produse . de asta preturile variaza inexplicabil . si noi suntem cei care pierd , consumatorii .
[Raspunde]
Dan Reply:
October 31st, 2013 at 5:40 PM
@burebista, Ai cam surprins chintesenta: vinurile le face Razvan, preturile le faca altii. Si la Murfatlar si la Nederburg. Si de aici problema…
Si eu as merge pe Nederburg…fac vinuri in stil New World de ani de zile si stiu ce fac.
La preturi mai mici intr-adevar devin si ale noastra interesante, dar nu la acelasi pret. Si asta in conditiile in care Nedereburg vine din Africa de Sud cu 1001 taxe si comisioane si adaosuri. Si reuseste sa se bata la pret cu vinuri facute la 200 km de Bucuresti. Si sa le bata la RPC…
[Raspunde]
Ionut Reply:
October 31st, 2013 at 5:41 PM
@burebista,
de acord cu Burebista. doar ca nu eu le voi cumpara chiar daca le voi degusta si ar fi ok. la 70 de lei as avea atatea ate optiuni
ionut
[Raspunde]
Dan Reply:
October 31st, 2013 at 5:51 PM
@Ionut ai dreptate…. la 70 de lei, doar sa vrei si sa nu gasesti vinuri deosebite…:)
Comentariul de mai sus, venit din partea unui consumator simplu, fara nici o legatura cu “industria” este dezarmant de logic si corect.
[Raspunde]
daca ar vinde acest syrah macar cu pretul unui nederburg , tot ar fi ceva . la aproximativ acelasi pret (36 de roni ) am cumparat un shiraz budureasca gama horeca din 2011 .e un vin bun si se termina repede dupa ce e pus in raft .ramane problema pretului , adica fiecare sa-si faca socoteala daca merita sa il cumpere la acest pret .
asta ar trebui sa le spuna ceva celor care produc vin din acest soi de struguri : plantati ,baieti , plantati shiraz . si celor care au ramas ancorati in trecutul cu ” productii record la hectarul de vita de vie ” ar trebui sa le dea semnalul ca trebuie sa schimbe ceva . sunt deja cativa producatori care au inteles rapid ca shirazul poate aduce succes . din cate am vazut si eu prin magazine , atunci cand vad un shiraz , romanii ( cei care stiu cate ceva despre el ) pur si simplu se reped la el . eu trebuie sa merg la magazin de vinuri specializat ca sa iau un shiraz . asta pentru ca daca il comand online , transportul cam costa in romania . nu mai spun nimic despre ce vinuri se pot cumpara la preturi comparabile cu cele ale vinurilor de la crama M1 , vinuri aduse de peste mari si tari , cu transport , taxe , etc .
[Raspunde]