Mar 22 2012
Starea (oficiala) a industriei…
.
Tocmai ce relatam recent despre o Feteasca Neagra demidulce ajunsa pe rafturile din Germania si pica exact la tanc articolul de aici despre starea industriei autohtone de vin. Imi permit sa va spun ce mi-a sarit mie in ochi, folosind in acelasi timp cele cateva tabele din cuprinsul acestuia.
Daca il cititi cu rabdare, o sa remarcati cateva chestii interesante, in afara de faptul ca in primii 10 producatori nu se regaseste decat unul (Recas pentru necunoscatori) care face, dupa umila mea parere, vinuri demne de dat pe la export. Si asta oricum e mai la coada… Restul se lauda cu pietele externe, cu China, cu Germania cu Spania si mie groaza ce parere au (o sa aiba) consumatorii de acolo daca se intalnesc cu ceva produs de respectivii. Uite asa se face superimaginea Romaniei ca tara producatoare de “plonk” (adica vin ieftin si prost, in traducere libera), in timp ce la intern tota lumea “stie” ca avem vin bun…:) Stai pe aici…
Sau poate respectivii aplica inca unul din principiile ramase de pe vreme “Epocii de aur” conform caruia “Ce e bun merge la export!”. Nu m-as mira, dar nici nu as fi asa sigur ca e asa de bun…
Poate era interesant sa ne spune domnii si doamnele de la PR si marketing si cu cat vand in afara si ce feedback au pentru vinul lor.
In rest, numai de bine, toata lumea a facut investitii, in schimb in calitate nu prea se vad…mai degraba in preturi, dupa cum vom observa mai jos. Socant ca in soiurile de struguri cultivate avem atat de putin Cabernet si nu vad pe niciunde Chardonnay-ul. La cat Chardonnay se invarte pe langa noi pe la degustari ai fi zis ca e destul de cultivat. In plus ca si Feteasca Neagra mi se pare destul de putina.
In schimb avem Aligote la greu (n-as fi zis ca e pe locul 4 nici intr-o 100 de ani), Fetesti(previzibil) de care marea majoritate isi bat joc la vinificare si bineinteles Rosioara…:))
Ultimul tabel din articol (ala micu’ de la final, faceti click pe poza) e si mai interesant, dar cred ca ii lipsesc doua coloane ca sa ne arate mai exact ce si cum: pretul mediu de import si de export. Plus eventual comparatia cu restul tarilor din UE. Daca ar fi sa adaug cele doua coloane ar arata cam asa:
Inainte sa ne bucuram ca pretul de export creste incet, incet de la an la an (creste calitatea ?!!?), sa observam ca balanta comerciala ramane deficitara (adica importam mai mult decat exportam), deficit care se accentueaza in ultimii ani.
In plus haideti sa ne intrebam de ce importam vin din ce in ce mai ieftin si cine o sa bea “plonk”-ul importat in primele 10 luni din 2011 cu un pret mediu de 52 €/ HL, adica cam 0.5€ /l ??? Eu inteleg ca 2010 a fost an dificil, dar ori a fost extraordinar la altii de au dat vinul asa ieftin, ori trebuie sa ne pregatim cu niste pastile de ficat…
In rest, ca intotdeauna, fara sa pretind ca detin adevarul absolut, astept (inca) pareri de la cei (mai) avizati…
Datele din primul tabel nu sunt corecte: Jidvei are 2400 ha, Murfatlar vreo 3300 ha, Vincon si ei tot undeva intre 2000 si 3000 de ha, Domeniile Ostrov vreo 1400 ha.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
March 22nd, 2012 at 10:01 AM
@Bogdan Bocse, E preluat asa cum l-au pus ei…si mie mi s-a parut ciudat ca Jidvei si mai ales Murfatlar au asa putin…
[Raspunde]
Si nici in ceea ce priveste suprafetele cultivate nu cred ca sunt datele corecte. In plus, nu din toti strugurii plantati se face vin. Unii sunt destinati sectorului de struguri de masa.
Date corecte nu o sa obtinem prea curand pentru ca nu toti vor sa declare ce au plantat, unde si cu ce.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
March 22nd, 2012 at 10:34 AM
@Bogdan Bocse, Pai asa suntem noi obisnuiti prin Romania, sa lucram cu mai multe seturi de date…:) Din cei de sus cred ca sunt soiuri de vin…
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
March 22nd, 2012 at 11:11 AM
@Bogdan Bocse, Si bineinteles ca la UE apar alte date:
http://ec.europa.eu/agriculture/markets/wine/facts/varieties_en.pdf
Or fi din alt an? :))
[Raspunde]
2876 de hectare cu Rosioara? Pe bune? 🙂
Oricare ar fi adevaratele cifre, situatia, privita din perspectiva asta, e una trista.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
March 22nd, 2012 at 11:19 AM
@Sorin, E moarta in cotet, cum s-ar spune…mai da semne de resuscitare pe la colturi..:)
Si mie mi s-a parut socant..:) Daca te uit pe statistica UE de mai sus noi aparem cu 100.000 Ha de “Others”..:)) Adica mult peste tot ce avem cultivat cu ceva identificabil..:))
[Raspunde]
Domnilor mai sunt si suprafete in arenda care pot sa nu apara in anumite statistici
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
March 22nd, 2012 at 12:05 PM
@Mircea Niculescu, Si asta e posibil, desi la tabel scrie “in administrare” Acum depinde daca administrarea cuprinde si partea de arenda…
[Raspunde]
De unde zici ca-s datele astea?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
March 22nd, 2012 at 3:00 PM
@berbecutio, am pus linkul la articolul initial in post, la inceput. Se pare ca si ei le-au luat de la ONPV din ce vad scris acolo.
[Raspunde]
Date statistice de import/export se pot accesa oricand aici: http://madb.europa.eu/mkaccdb2/statistical_form.htm#
codul pentru vinuri este: 2204210000
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 12th, 2012 at 4:01 PM
@Alina Musat, Mersi Alina..vad ca acolo itit arata relatiile cu tarile extracomuitare. Intre partenerii UE vad ca nu apar.
Gasisem si eu niste cifre la Statistica Europeana, dar bineinteles ca nu bat cu cele din tara. De fapt asta e boala grea, pentru ca majoritatea cifrelor raportate de noi la UE difera de cele din statsitica nationala din diferite motive (baza de referinta diferita, modalitati de calcul, raportare, etc.)
[Raspunde]
Exista un total INTRA EU. Eu am luat referinta raportarea asta, pentru ca in ultimii ani mi s-a parut cea mai relevanta. In cazul registrelor viticole se raporteaza corect. Asta nu inseamna ca e si realitatea din consum.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 12th, 2012 at 4:30 PM
@Alina Musat, Da, am vazut…arata per total dar nu arata pe fiecare tara din UE in parte, asa cum arata pe cele extra-EU. Parca gasisem ceva date la IntraStat intre tarile UE…uite sa ma mai uit o data.
Intotdeauna realitatea difera de statistica…mai ales in Romania. Dar macar avem ceva cifre orientative.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 12th, 2012 at 4:31 PM
@Alina Musat, Sunt ceva date aici, dar pana in 2010..:
http://ec.europa.eu/agriculture/markets/wine/facts/index_en.htm
[Raspunde]
[…] realizat cu tarile UE (preluate de aici) si o parte cu cele non-UE (de aici, multumesc Alina pentru link). Si sunt niste chestii foarte interesante, pe care eu sincer nu mi le explic in totalitate. De […]