Mar 20 2012

Regal de vinuri de calitate la prima editie a Festivalului PROVINO la Cluj Napoca (P)

Published by at 4:55 PM under Diverse,Manifestari si targuri,Provino

 .

PROVINO a adus in inima Transilvaniei peste 300 de soiuri de vin si a antrenat publicul, atat specialisti cat si simpli vizitatori, intr-un maraton de evenimente dedicate vinului, la care au participat peste 5.000 de persoane. Complexitatea evenimentelor PROVINO si prezenta festivalului in spatiul public clujean in scopul promovarii vinurilor inscrise in festival au impus un nou standard evenimentelor de profil.

 .

            Evenimentele inedite organizate in cadrul Festivalului PROVINO au atras publicul vizitator si expozantii prin unicitate si calitate. “Festivalul PROVINO a fost o reusita avand in vedere ca nu a mai fost organizat din 2005 un eveniment dedicat industriei vinului. Evenimentul Black & Wine Party a fost un succes. Au participat tineri interesati sa invete, dornici sa asculte povestea vinului, sa acumuleze informatii. Consideram ca Provino Black & Wine Party a fost reusita festivalului PROVINO! Am avut placerea sa intalnim oameni iubitori de vin, iubitori ai vinurilor noastre, care sambata au vizitat toate standurile si la final s-au intors tot la noi”, a declarat Luminita Tzakis, Directorul National de Vanzari al Cramei Oprisor. “A fost un eveniment important, care se impunea in aceasta regiune. Am avut parte de un public ce a acceptat prezentarile de vin, a acceptat sa cunoasca vinurile din Festival, a fost deschis sa invete, si care a recunoscut ca trebuie sa ne intoarcem la traditiile romanesti privind vinul. O idee geniala – PROVINO Black & Wine Party. Au venit oameni care au dorit sa deguste vinuri, care au venit sa ne cunoasca! De apreciat ca au venit persoane ce au respectat domeniul vinului prin tinuta si atitudine, a apreciat evenimentul si Laurian Olarescu, Trade Marketing Manager al producatorului Viti-Pomicola Samburesti.La noi la stand au venit cunoscatori, pe care i-am putut impresiona doar cu sortimente noi: Chardonnay 2010 premiat la Bruxelles, Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra. Petrecerea de sambata a fost ceva superb si ne bucuram ca am reusit sa oferim fiecarui participant vinul pe care si l-a dorit”, a precizat si Cristian Fuga, Directorul de Marketing al companiei Jidvei.

            Vinurile au fost sarbatorite in cadrul Festivalului PROVINO atat cu ocazia celor zece sesiuni de degustari colective, cat si la Serile exclusiviste Art, Wine & Gastronomy. De asemenea, in pregatirea evenimentelor din cadrul Festivalului, Ambasadorii PROVINO i-au invitat pe clujeni la degustari in cele mai in voga cluburi si restaurante din municipiu in perioada 1-12 martie. La standurile amenajate in spatiul de desfasurare al  evenimentului au fost promovate vinuri din Spania (Crama Borha), Austria (Vital Activ), Franta (Vin de Vie), iar in cadrul sesiunilor de degustare participantii au putut savura vinuri de Jidvei (Clasic Feteasca Regala – sec, Premiat Sauvignon Blanc – demisec, Grigorescu Gewurztraminer – demisec) si vinuri spaniole importate de Crama Borha (Enate Tapan 2012 si Teorema). La serile HORECA si Art, Wine & Gastronomy vedetele au fost vinurile de la Vinarte (Castel Starmina Sauvignon Blanc 2011), Gramma (Aligote, Feteasca Regala si Cuvee Visan), Nomibo (Feteasca Neagra 2009, Tamaioasa 2011, Feteasca Alba 2011) si Recas (Cocosul dintre Vii Muscat, Cocosul dintre Vii Pinot Noir).  Festivalul PROVINO – Vin. Arta. Gastronomie a adus in premiera la Cluj-Napoca si unele dintre cele mai noi productii ale caselor de vinuri din tara: Sauvignon Blanc 2011, Chardonnay 2011 sec sau Tamaioasa Romaneasca 2011 sec s-au regasit in oferta Cramei Budureasca, Nomibo a prezentat in premiera vinurile rosii de calitate din rezerve Feteasca Neagra, Merlot si Pinot Noir, stabilizate si invechite 12 luni in baricuri de stejar romanesc lucrate manual, dar si Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba si Chardonnay. De asemenea, la Festival au participat in premiera si Feteasca Neagra, din rezervele 2008 si 2009 si Tamaioasa Romanesca din 2010 si 2011, vinuri care se exporta in Antwerpen, Belgia. Crama Oprisor a lansat la Cluj-Napoca vinurile La Cetate, Tamaioasa Romaneasca 2011, Caloian Rose 2011, Caloian Sauvignon Blanc 2011 si Rusalca Alba 2011. O surpriza la prima editie a Festivalului a venit si de la Iasi, de unde Casa Gramma, pe langa noile vinuri din recolta anului trecut, Gramma Aligote 2011, Gramma Feteasca Regala si Gramma Cuvee Visan 2011, a adus si trei cupaje realizate sub brandul propriu pentru un om de afaceri clujean, pasionat de vin. De asemenean, unul dintre cei mai cunoscuti producatori de vinuri, Jidvei, va prezenta in premiera la Festivalul PROVINO noua imagine a produselor din portofoliu.

.

            Una dintre surprizele primei editii clujene a Festivalului PROVINO – Vin. Arta. Gastronomie a fost degustarea de vinuri biodinamice importate din Franta de Vin de Vie. „Am participat pentru prima data la un festival de vin. Un Festival de Vin bine organizat, cu un public interesat. Pe noi ne-au luat prin surprindere oamenii de calitate prezenti in expozitie cat si in cadrul Black & Wine Party. Vinurile noastre au fost apreciate, iar oamenii erau interesati de industrie. Clujenii au fost surprinsi de elementele de noutate in gust si arome, de accesabilitatea lor si ceea ce ne-a placut este ca oamenii s-au intors la standul nostru cu prietenii si rudele lor”, a precizat Adrian Abrudan, administratorul Vin de Vie. Recunoasterea vinurilor de calitate a fost realizata in cadrul Festivalului cu ocazia Concursului Vinurile Primaverii.  Scopul acestei intreceri a vinurilor, care s-a desfasurat sub forma unei degustari „in orb” a fost de a oferi producatorilor un sprijin in crearea de vinuri de calitate. Astfel, marii castigatori ai Medaliilor de Aur au fost Shiraz Peter Lehmann Barosa 2008 produs de Gallo, Rusalca Alba 2011 produsa de Carl Reh Winerz, Malbec don David 2010 produs de Michel Torino, Tempranillo Vicente Gandia Raiza Grand Reserva 2005, produs de Vicente Gandia si Feteasca Neagra Cocosul dintre Vii 2011 de la Cramele Recas.

 .

            Prima editie a Festivalului organizata in Cluj-Napoca s-a bucurat si de sprijinul Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania si al Organizatiei Somelierilor din Romania. Unul dintre evenimentele care au confirmat amploarea Festivalului a fost  Concursul National de Somelieri, Etapa Transilvania. in urma unei jurizari exigente si impartiale, ravnitul loc I i-a revenit somelierului Septimiu Crisan castigatori fiind desemnati si Bogdan Todor – locul II si Razvan Demian – locul III.

 .

            Unul dintre cele mai apreciate evenimente din suita de actiuni organizate in cadrul Festivalului PROVINO – Vin. Arta. Gastronomie a fost, cu siguranta, PROVINO Black&Wine Party. Peste 250 de persoane au participat la petrecerea exclusivista a carei vedeta a fost vinul de calitate. „Evenimentul Black & Wine Party de sambata a fost o reusita, iar participantii au fost exact din targetul nostru. Cred ca ABplus Events a creat  prin Festivalul PROVINO – scoala vinului, Degustari Colective, Black & Wine Party – un plus de valoare pentru consumatorul din Cluj.”, a declarat Ciprian Rosca, Directorul de vanzari al Cramelor Recas. Petrecerea inedita a fost apreciata si de reprezentantii Domeniilor Ostrov. „Diversitatea expozantilor a fost bine gandita si nu in ultimul rand, diversitatea evenimentelor care au fost organizate in cadrul Festivalului, alternarea preparatelor romanesti cu cele orientale, degustarile si prezentarile facute de somelieri au avut mare succes. Publicul a fost foarte interesat si am fost surprins de atractia fata de vin a tinerilor. Un public de foarte buna calitate cu o tinuta de gala, mai ales la petrecere unde tinuta a fost chiar de gala. Per ansamblu s-a pastrat o linie

de eveniment de inalta clasa”, sustine Daniel Zotu, somelier al companiei. De asemenea, clujenii au fost impresionati si de expozitia de arta amplasata in incinta Centrului de Conferinte si Expozitii a Grand Hotel Napoca. Lucrarile care au putut fi admirate pe intreaga perioada a Festivalului au purtat semnaturile studentilor si a profesorilor de la Universitatea de Arta din Cluj-Napoca. Evenimente exclusiviste, organizate in fiecare seara a Festivalului, Serile Art, Wine & Gastronomy au oferit invitatilor prilejul de a-si petrece timpul liber intr-un cadru rafinat. in prima seara a evenimentului bucatarii Grand Hotel Napoca au oferit show-uri gastronomice, alaturi de degustarea de preparate culinare si branzeturi Five Continents. Seara de sambata, 17 martie, a fost dedicata maestrului bucatar Dan Boerescu care i-a incantat pe cei prezenti cu un show gastronomic unic.

.

            Festivalul PROVINO – Vin. Arta. Gastronomie s-a bucurat inca de la prima aparitie pe piata clujeana de prezenta unor producatori de renume, a caror reputatie depaseste granitele tarii. Printre acestia s-au numarat JIDVEI, CRAMELE RECAS, MURFATLAR, CRAMA OPRISOR, VINARTE, GRAMMA, DOMENIILE BOIERU, BUDUREASCA, SAMBURESTI, NOMIBO, CRAMA TELNA, NACHBIL, DOMENIILE OSTROV, SENATOR WINE importatori si distribuitori de vinuri din Spania, Franta si Austria VITAL ACTIV, VIN DE VIE, CRAMA BORHA. “Ne-am propus sa realizam un eveniment reprezentativ pentru industria vinului in Transilvania. Cu siguranta, impreuna cu partenerii nostri traditionali, Patronatul National al Viei si Vinului, Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania si Organizatia Somelierilor din Romania 2011, alaturi de profesionistii de la Grand Hotel Napoca, am reusit sa punem in valoare un festival in care am atras producatori de vin din Romania, degustatori experti, somelieri, bloggeri si presa de specialitate si, bineinteles, iubitori de vin de calitate”, a declarat Florin Mindirigiu, Director General ABplus Events.

 .

            Festivalul PROVINO –  Vin. Arta. Gastronomie a fost organizat de compania ABplus Events in colaborare cu Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania si Organizatia Somelierilor din Romania si cu sustinerea Primariei si Consiliul Local  Cluj-Napoca, Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca si Universitatea de Arta si Design Cluj-Napoca.

            Partener oficial: Poiana Negri.

            Partener de eveniment: Grand Hotel Napoca. Parteneri gastronomici: Five Continents si Metro. Parteneri de servicii: Iulius Mall si Conti Grup. Parteneri: Vinul.ro, Millesime, Sergiu Nedea. Parteneri media: Good Food, Food&Bar Magazine, HORECA, HRB Expert, Magazinul Progresiv, Money Express, Casino Magazine si Luxury. Parteneri locali: Realitatea TV Cluj, Ziua de Cluj, Radio ZU, AlonMedia, StudCard, Radio Transilvania, Monitorul de Cluj, Transilvania Businss, Infotrafic, Zile si Nopti, 24 Fun, Info Local, Hello, Qbox, Trilu Lilu, Tokyo Japanese Restaurant, Corso Cafe&Bistro, Opera Cafe, Pizza Rex, Restaurant Roana, Club My Way, After Eight Cocktail Club, Nobori si Irish Music&Pub. Parteneri media – bloggeri: Bucatarescu.ro, provin.ro, Costachel.ro, Punctulpevin.ro, Oenolog.org, Paharnicul.ro, Vinultau.wordpress.com, Cazancuvin.ro, Vinuldincluj.wordpress.com, Lucruribune.blogspot.com, fromgrapestowine.wordpress.com si cipwine.blogspot.com. Parteneri media online: culinar.ro, calendarevenimente.ro, gastromedia.ro, promoafaceri.com, vinpremium.ro, vinuri-pe-net,ro, buzznews.ro, clon.ro, evenimenteincluj.ro, orasulcluj.ro, flipflop.ro, agroinfo.ro, vinescu.ro si agriculturaromanesca.ro.        

.

    

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply