Mar 01 2012

Opinia Zilei – Antonio Casado Tome despre vinurile romanesti: “Prea mult efort pentru promovarea soiurilor internationale”

Published by at 2:26 PM under Diverse,Opinii

 

In continuarea demersului inceput aici:

.

 “Am o usoarã senzatie cã existã o rupturã între eforturile evidente fãcute în vie si în cramã si necesitatea aplicãrii unora dintre metodele de vinificare. De exemplu, contactul cu pielitele este bun, dar nu totdeauna necesar pentru anumite soiuri de struguri sau ani de recoltã. Asta în ceea ce priveste albele, despre care cred cã per total au un potential bun, mult mai mare decât cel al vinurilor rosii, care mi s-au pãrut mult mai omogene si mai asezate din punct de vedere al calitãtii.

 

Fãcând abstractie de zahãrul rezidual, care pare sã fie una dintre caracteristicile comune pe care consumatorii români par sã o solicite (astfel cã este imposibil ca ea sã disparã) consider cã se depune prea mult effort pentru promovarea soiurilor internationale. Consider acest lucru ca fiind o gresealã, deoarece am descoperit soiuri autohtone cu un foarte mare potential (Feteasca regalã), soiuri care pot contribui la definirea identitãtii de tarã. Este mult mai interesantã o Feteascã regalã unicã decât un Sauvignon Blanc mediu!

 

I-as sfãtui pe producãtorii români sã parieze pe soiurile locale si sã nu cadã în capcanele metodelor noi de vinificare, care s-ar putea sã nu fie totdeauna benefice pentru soiurile locale. Sunt sigur cã Stirbey (concentrare pe soiuri locale), Avincis si Cramele Recas pot reusi acest lucru.”

 

Nota Personala:  Se pare ca si strainii s-au impacat cu partea cu zaharul in preferintele romanilor cand vine vorba de vin…:) Eu personal nu cred ca o sa ma impac vreodata. In ceea ce priveste soiurile autohtone toata lumea se pare ca are aceeasi idee: ca avem potential si trebuie sa mergem pe ele.  Acum problema este sa convingem si oenologii (care majoritatea vin acum de afara) sa le accepte si sa le acorde o sansa. Cateva exemple de succes avem, enumerate si mai sus.

.

In alta ordine de idei o sa iau cateva zile de respiro la inceputul saptamanii viitoare. Respiro mai mult jurnalistic, decat oenologic: Plec la Dusseldorf,  la Prowein, un fel de Mecca iubitorilor de vin si nu numai a lor.

O sa va tin la curent cu desfasurarea actiunii la fata locului, dar nu va asteptati la interventii gen Catalin Radu Tanase sau Adelin Petrisor; am inteles ca nemtii nu dau voie la fotografii si filme in interiorul expozitiei. Accept sfaturi, sugestii si recomandari!

Asa ca: Tineti aproape, ca nici nu stiti ce pierdeti…:))

.

2 responses so far

2 Responses to “Opinia Zilei – Antonio Casado Tome despre vinurile romanesti: “Prea mult efort pentru promovarea soiurilor internationale””

  1. cosminon 02 Mar 2012 at 9:59 AM

    Poate ca faptul ca majoritatea oenologilor sint straini este un fapt benefic in ceea ce priveste promovarea soiurilor autohtone… pentru ca tocmai strainii sint cei mai mari avocati ai lor!
    Personal, cred ca problema este alta: deja exista vii cu soiuri internationale care produc, si e greu sa convingi un patron sa defriseze ceva ce ii aduce bani acum, sa planteze o vie noua si sa astepte 5-6 ani banii…

    [Raspunde]

  2. Dan Micudaon 02 Mar 2012 at 10:08 AM

    @cosmin, macar daca cei care au soiuri romanesti sa nu le mai inlocuiasca cu intermationale. Ar fi ideal daca soiurile locale sa fie inlocuite tot cu variante locale la reconversii.
    Din producatorii enumerati mai sus sa nu uitam pe Garboiu si Senator cu Babestile!

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply