Feb 24 2012

Opinia zilei: Maddalena Mazzeschi despre vinurile romanesti

Published by at 11:12 AM under Altele,Manifestari si targuri,Opinii

 Continuam seria inceputa aici :

 

“România începe încet-încet sã dea vinuri de calitate, dar este încã la început. Încã mai este de lucru, mai ales în ceea ce priveste educarea gusturilor, iar cea mai mare vinã pentru lipsa acesteia o poartã cramele mari, care produc în cantitãti industriale, la preturi foarte mici. În momentul în care vor avea o altã abordare, pentru a obtine vinuri unice, atunci putem vorbi despre o emancipare a gusturilor.

M-a impresionat Feteasca în toate versiunile ei (Neagra, Alba si Regala) si Crâmposia, un soi cât se poate de interesant. Din pãcate, sunt soiuri necunoscute la nivel international, însã sunt sigurã cã acestea reprezintã viitorul României. Este necesar un studiu cât se poate de serios al soiurilor autohtone pentru o mai bunã întelegere a potentialului, a stilului de vinificare.”

 

Nota personala: Cramele mari produc cantitati industriale nu intotdeauna cu preturi foarte mici. Pe alocuri chiar cu preturi nesimtit de mari pentru ceea ce este in sticla. Argumentatia deja o stim cu totii pe de rost:  “Pai daca se vinde Dom’le, de ce sa nu cer??” Cu raspunsuri de genul acesta si raportari la piata si la consumatorul actual pentru stabilirea preturilor, nu ma astept sa evoluam prea departe in viitorul apropiat.

In rest sunt total de acord cu promovarea soiurilor autohtone, insa de la vorbe la fapte e greu in Romania si ar presupune in primul rand renuntarea la “sportul national” al faultarii reciproce, practicat la nivel de arta de majoritatea producatorilor romani.

 

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply