Feb 20 2012
Un Rose tipic de Provence: M de Minuty Rose 2010
Este produs aproape de Saint Tropez unul dintre „epicentrele” Rivierei Franceze si este alegerea principala pentru cei ce vor sa savureze un vin racoritor pe una din miile de terasele ale Cote d’Azur in plus figurand si ca vinul oficial al festivalului de la Cannes. Producatorul, Chateau Minuty (clasificat Cru Classe Appelation Cotes de Provence alaturi de alte 17 proprietati, in ciuda protestului celor din Bordeaux) are mai multe game, aceasta fiind cea populara, comerciala, existand si un „Rose et Or” si un „Prestige Rose”, teoretic peste cel de fata pe care nu am avut ocazia sa le cercetez indeaproape.
Spre deosebire de cele doua amintite mai sus care sunt cupaje de doua soiuri, clasicul Grenache impreuna cu Syrah si respectiv Tibouren si sunt produse sub denumirea de Chateau Minuty, cel de fata este produs de Minuty Wines si este cupajat din trei soiuri: Grenace (50%), Tibouren (15%) si Cinsault (35%). Asadar:
Aspect (culoare): Somon pal, petala de trandafir roz cu reflexe argintii, stralucitoare si metalice, care invoca caracterul proaspat al vinului de fata
Nas: In prima instanta acesta pare destul de retinut si auster caracterizat mai ales de ceva note minerale, pentru ca apoi sa dezvolte, incet si constant, note de fructe de padure rosii (coacaze rosii, zmeura, fragi), capsuni si ceva trandafiri fara insa sa ajunga sa epateze prin intensitate. Caracterul auster, mineral ramane prezent in permanenta in fundal, imaginea de ansamblu fiind una retinuta, de eleganta si finete.
Gust: Atacul este relativ acid, prietenos, usor crocant si diafan. Se remarca note de capsuni, zmeura si trandafiri. Aciditatea este debordanta si traseaza o line bine definita in evolutia vinului de la atac pana la finish, fiind echilibrata partial de corpul usor spre mediu al vinului. Totusi vinul nu pare neintegrat, din contra acesta este echilibrat, fin si bine construit, incarcat cu o doza interesanta de subtilitate. De fapt acesta este caracteristica de baza a acestuia: o constructie solida, pe alocuri cu note austere, greu de gasit la alte rose-uri care frapeaza prin caracterul lor sagalnic si ludic. Postgustul este similar evolutiei, acid, racoritor, proaspat, cu note usor amarui si o remanenta a notelor minerale si a aromelor de fructe rosii specifica mai degraba vinurilor rosii.
Rezultatul efortului de cupajare a celor trei soiuri amintite mai sus este un vin care reuseste cu siguranta si distinctie sa potoleasca setea declansata de temperaturile ridicate ale French Riviera, dar in acelasi timp sa lase o impresie de rafinament si sobrietate specifica, de “charm” frantuzesc. Un vin Bun (chiar spre Foarte Bun daca va place genul fresh, crocant, mineral), diferit prin concept si idee de ceea ce se produce la noi. Il puteti gasi aici la un pret de aprox. 66 lei, rezultand un raport calitate/pret Acceptabil. Daca in schimb va va purta drumul la vara prin Saint-Tropez, incercati-l la o terasa pe malul Mediteranei. Un vin bun evoca intotdeauna un context si de aceea experienta va fii greu de cuantificat in adjective atat de simpliste si triviale ca cele de mai sus. Pentru satisfacerea curiozitatii, exista la Kaufland si variante mai „prietenoase” buzunarului construite se pare dupa acelasi model, dupa cum a remarcat George.
P.S. Am folosit de mai multe ori in postarea de fata expresii asociate ideii de “mineralitate”, concept care in realitate este greu (unii spun imposibil) de asociat solului, rocilor, minereurilor dar care in practica devine paradoxal extrem de usor de recunoscut si asociat ca si caracteristica descriptiva a unui vin (mai multe detalii aici). Pana cand lumea stiintifica va elucida in mod complet originile si cauzele “mineralitatii” vinurilor, voi continua sa folosesc acest adjectiv in descrierile personale, in primul rand din cauza imposibilitatii gasirii unor expresii similare si unanim acceptate care sa surprinda aceasta caracteritica unica si irepetabila in cazul anumitor vinuri.
Adaosul este destul de mare, avand in vedere ca in Franta e 10 euro. Si nu in cel mai ieftin loc.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
February 20th, 2012 at 1:05 PM
@George Mitea, Este un adaos specific romanesc..se poate “off course” si mai mare..:)
[Raspunde]
Mda, l-am vazut la Millesimes la 10 euro, dar o alta eticheta?!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
February 20th, 2012 at 4:10 PM
@Ciprian, Cea incercatr de mine era ca asta din poza…a mea a venit pe filiera Horeca.
[Raspunde]
[…] II: Acum doua zile am baut un un “M de Minuty” din 2010 despre care am scris deja aici. Daca pe la noi Rose-urile caseaza de obicei in cateva luni si toti producatorii indruma la a fi […]