Feb 06 2012

De data aceasta originalul: Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2011

Published by at 11:51 AM under Beaujolais,Rosu,Sec

 

Despre genul acesta de vin am mai scris aici, deci nu reiau toata povestea. Ideea este ca acum am prins originalul, produs chiar de „regele” Braujolais-ului Nouveau: George Duboeuf si in plus la in pret chiar mai mic decat in Franta, dovada ca si la ei se cam duce repede moda cu Beaujolais Nouveau si e nevoie sa se distribuie produsele pe alte piete, in cazul de fata, Romania.

Eu l-am luat din Auchan in jur de sarbatori si era ultima sticla. Ceea ce m-a impins a fost in primul rand curiozitatea sa vad daca este diferit de prima mostra incercata despre care am amintit mai sus si in doilea rand, faptul ca este “de firma”. Concluzia pe scurt este ca nu am regretat achizitia, acesta fiind baubil.

Sa remarcam in primul rand eticheta, al carei design se schimba in fiecare an si pe care o consider extrem de reusita, in concordanta cu “povestea” de marketing a vinului.

 

Aspect (Culoare): Un rosu intens, impenetrabil, cu nuante violete evidente, caracteristice unui vin tanar, apos spre margini.

 

Nas: Tanar, exuberant, un coctail incarcat cu fructe rosii, in primul rand capsuni cu fragi, cirese si zmeura in planul doi. In fundal se discern si note de cirese negre plus ceva banane si bomboane fructate caracteristice unui Beajolais Nouveau (dar necarateristice unui vin rosu, in treacat fie spus)

 

Gust: Un atac cu o avalansa de fruct (peste cele din Lumea Noua) in special capsuni, zmeura si cirese negre. Corpul este usor, apos si vine insotit de o aciditate ridicata, care pare usor neintegrata, fapt care in acelasi timp il face extrem de prietenos si baubil, partener ideal pentru picnicuri si petreceri usoare. Din punctul acesta de vedere se apropie mai mult ca stil de un vin alb decat de unul rosu, acest fapt fiind ajutat si de faptul ca alcoolul de 12,5 % este bine integrat si greu de identificat. Exista totusi niste tanini slabi definiti pe final care ii dau o vaga nota de seriozitate, dar o seriozitate la fel de sagalnica ca eticheta de pe sticla. Finalul este scurt spre inexistent, foarte usor taninos si fructat creand instantaneu reflexul de a lua o noua gura. Despre complexitate nu putem vorbi, vinul nu a fost creat pentru asa ceva, unicul sau scop fiind satisfactia imediata (vizuala, olfactiva si gustativa)  si potolirea setei macar pana la sticla urmatoare.

 

Este un vin Acceptabil, clar mult peste varianta incercata anterior, cu un RPC Bun pentru cei 16 lei pe care i-am platit pe el. Ma duce cu gandul la celebrele bauturi racoritoare gen Coca-Cola, atata ca idee cat si la conceptie. Inca o data reamintesc ca ideea de a „marketa” Beaujolais-ul ca Nouveau a fost una stralucita si confera la randul ei stralucire produsului. Am vazut ca a aparut si la noi curentul respectiv. In rest e doar un motiv trendy de a te bucura de un produs care, desi este vin, ridica multe sprancene din partea cunoscatorilor.

In final, v-as recomanda variantele mult mai serioase ale Cru-urilor Beaujolais (Saint-Amour de exemplu daca vreti ceva mai usor care suna frumos, desi numele satului respectiv nu are legatura cu dragostea, Morgon, Julienas sau Moulin-a-Vent pentru variantele mai serioase cu potential de invechire, unele vinificate traditional si nu prin maceratie carbonica, chiar pe alocuri baricate si care pot evolua spre caracterul unui Pinot Noir reusit). Am descoperit cateva variante aici (unde cel de fata, la 375 ml. costa aproape 21 lei, deh adaosuri de Romania), daca mai stiti si alte surse va astept sa le comunicati. In treacat fie spus si Gamay, strugurele din care se obtine Beaujolais-ul este provenit din Pinot Noir incrucisat cu o veche varietate alba provenita din Europa Centrala (probabil adusa de romani): Gouais.

In plus, se pare ca 2011 a fost un an excelent pentru zona Beaujolais rezultand vinuri excelente, mai ales la nivelurile superioare ale clasificarii, Cru-uri sau cel putin Beaujolais Villages.

 

 

4 responses so far

4 Responses to “De data aceasta originalul: Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2011”

  1. Andreason 19 Nov 2012 at 11:50 AM

    Precizez ca domiciliez intr-un oras fara Real. Am fost sambata la un Real special ca sa cumpar 2-3 butelii de Beaujolais. Cand am ajuns la raionul de vinuri, ascuns undeva pe cel mai de jos raft, am gasit si faimosul vin. Cand mai uit pe eticheta cu pretul, cat pe ce sa cad jos: 27 lei/butelie. Mi-am blestemat zilele ca am facut un mare ocolis ca sa ajung la Real, si era cat pe ce sa plec asa cum am venit. Totusi, tocmai pentru ca am facut un traseu suplimentar consistent, am cumparat cu strangere de inima o butelie. Sincer, au fost printre cei mai prost folositi 27 lei din viata mea ! De banii astia as fi putut cumpara un vin adevarat, nu posirca lor de doi bani, total lipsita de orice valoarea. Un vin plat, fad, cumplit de scump, total lipsit de personalitate. Dragi cititori, daca pana acum n-ati cumparat acest produs pur de marketing, din tot sufletul va sfatuiesc sa nici n-o faceti !!!! Nu la acest pret nesimtit, de care puteti cumpara un Bordeaux adevarat, ori un alt vin adevarat, ca NU MERITA !!!!!!!! RUSINE REAL, DE TREI ORI RUSINE.
    p.s. S-a mai adeverit odata dictonul: “Nu-i prost cine cere, prost e cel care da”

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Andreas, In Romania Beaujolais este mult umflat la pret. Si in rest nu e decat un vin cu mult marketing. Exista si Beaujolais serios la banii foarte ok, dar trebuie adus din Franta.
    Cel care l-ai luat de cine era facut? Cel de sus e facut Duboeuf, cel care a lansat moda cu Nouveau si de abia am dat pe el 16 lei..tot cu strangere de inima ca stiu cum este “tratat” vinul in reteaua de distributie.

    Daca vrei si nu esti prea departe de mine (Pitesti), data viitoare cand fac comanda pe vinatis in Franta imi spui si iti pun o sticla de Beaujolais adevarat. Preturile sunt cam astea plus tranaport cam 1.3€ daca intri la comanda mea, care e mai mare:
    http://www.vinatis.com/recherche?orderby=price&orderway=asc&search_query=beaujolais&submit_search=Rechercher
    Poti sa iti comanzi si tu direct, dar deja de la 18 sticle in sus se merita sa platesti tranaportul..altfel vine mult pe sticla. Vezi ca am scris de site-ul respectiv pe undeva pe blog. Da un search daca e…

    [Raspunde]

  2. burebistaon 10 Dec 2017 at 5:35 PM

    eu tocmai am degustat un beaujolais primeur 2017 luat de la mega image .18 lei sticla .asa , de curiozitate . e puternic fructat -capsuni , cirese , smeura – deci fructe rosii .aduce mult cu celebra capsunica romaneasca.pare mai degraba un rose , are un nivel aciditate ridicat.nu e cine stie ce vin sofisticat .imi aduc aminte de un film frantuzesc in care jean gabin juca rolul unui milionar si spunea : da , mananc branza de capra si beau beaujolais , si ce ? deci cam asta e ideea cu el .si alcoolul e bine integrat .e adevarat ca sunt si altele din zona mai cu pretentii si care tin mai mult de un an .asta de-l baui eu incepe sa se acreasca , probabil din cauza dopului de proasta calitate .are 12.5 % alcool.si cam atat despre el . o data nu se pune . mi-a placut mult fructuozitatea lui .mai demult am vazut la cora si altele , un morgon parca .si julienas parca . dar acum asta a fost alternativa la unele de la carrefour , care aveau niste etichete mai fistichii.repet , la pretul asta , o date merge.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @burebista, Da, Nouveau-urile sunt vinuri proaspete de consum rapid si curent. Exista si Beajolais Cru foarte bune si la preturi excelente..dar alea nu ajung la noi. Ca sunt putine si se beau la ei…:)

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply