Jan 20 2012
Jucarii pentru oameni mari: Magic Decanter
O data cu postarea de fata deschid un nou capitol pe blog in care o sa va prezint trusa personala cu “minuni” asociate degustarii vinului. Astept si pe altii sa impartaseasca experientele proprii in domeniu. Si cum era prea trivial sa incep cu decantorul clasic, de sticla (despre care o sa scriu totusi la un moment dat 🙂 ) o sa va prezint tot o varianta de decantor, dar mai “spectaculoasa”…
Se numeste Magic Decanter si promite sa faca un lucru foarte interesant, sa aereze vinul pe masura ce il treci prin el, fara sa fie nevoie sa mai stea cu orele in decantorul de sticla. La un moment dat am gasit pe un site informatia conform careia pretindeau ca o trecere corespunde la aprox. o ora, o ora si jumatate de aerare. Cum functioneaza? Puteti vedea in clipul de mai jos cum se aereaza un Beaujolais Villages….eu personal nu pot prezenta mai savuros jucaria in cauza. Ce poate fi mai nimerit pentru un cadou de Craciun? 🙂
Principiul de baza este ca trage aer prin doua canale care converg spre o “camera”, curgerea vinului creand un efect de vid, care conduce la o oxigenare rapida a acestuia. Insotita de un zgomot interesant…In plus are si sita pentru depuneri, utila la decantat.
Acum cat de benefica este aceasta oxigenare foarte rapida si daca afecteaza cumva d.p.d.v. senzorial calitatea vinului, nu am gasit inca referinte. Eventual o sa fac niste teste sa vad daca pot percepe diferente intre vinul aerat in mod traditional, cu decantorul de sticla si jucaria de mai sus.
Mai exista un model de la Vinturi care are in portofoliu si variante pentru vinuri albe sau pentru cognac. Eu cred ca o sa il folosesc tot pe acesta…Acum nu pot sa va spun cine pe cine a copiat.
Personal nu am apucat sa il testez decat pe un Chadonnay bulgaresc foarte greu si ciudat (stiu, e pentru vinuri rosii, nu trageti) si la care intra-adevar s-au simtit diferente clare, “before and after”. O sa scriu despre “experiment” in curand.
Un review mai profesional, in 6 parti, despre diferite tipuri de aeratoare si decantoare existente pe piata, puteti viziona mai jos (Partea 1 si Partea 5, restul pe Youtube).
Pe scurt: o jucarie pe care o sa o folosesc pe viitor cu foarte mare curiozitate, pentru vinurile mai “incapatanate”. Nu pot deocamdata sa va spun exact cat de “competenta” este, parerile personale o sa apara prin postarile viitoare.
Deja ma simt ca la scoala, in laboratorul de chimie, cand neutralizam vreun acid cu o baza sau precipitam vreun azotat. It’s magic!
P.S. Daca nu detineti jucaria de mai sus, nu disperati, exista si alte metode mai abordabile dupa cum a indicat Bodgan mai jos (thanks):
Ca jucarie pare interesanta, ca eficienta ramane de vazut. Stii care e partea proasta la toate gadget-urile astea? Ca fac totul mai rapid, scapand din vedere evolutia treptata a unui vin. O trecere = 1 ora jumate? Si daca un vin atinge apogeul in mai putin timp, ce te faci? Ideea e ca prin metoda clasica, poti controla evolutia unui vin la diferite intervale de timp. Poate sunt eu invechit, dar toate inventiile astea mi se par ca scapa din vedere o gramda de lucruri esentiale 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
January 20th, 2012 at 12:02 PM
@Ciprian, La asta ma gandeam si eu. Villages-ul poate fi un exemplu elocvent.
Dar deh e secolul vitezei monser….
[Raspunde]
Sper sa nu ajungem aici: http://youtu.be/ubgiBZpyxrA
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
January 20th, 2012 at 12:12 PM
@Bogdan Bocse, Oau..that’s radical..
Deci daca am blender pot sa arunc jucaria de mai sus…Myth Busted..:)). Interesant cum i se va parea lui Ciprian…asa putem controla si durata aerarii: one quick pulse = ten minutes..:))
[Raspunde]
What the fuck is that? :)) No, thanks, sunt un clasic pana la moarte, prefer vechile metode care-mi permit sa beau vinul cum imi doresc si cand imi doresc
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
January 20th, 2012 at 12:38 PM
@Ciprian, Secolul vitezei…secolul vitezei…
[Raspunde]
N-au decat sa traiasca altii in secolul vitezei si sa-si aereze vinul cu un blender 🙂
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
January 20th, 2012 at 12:42 PM
@Ciprian, Socant de modern..:)
[Raspunde]
Foarte interesant. Sincer, eu prefer sa nu “zapacesc” vinul atata, chiar cu riscul pierderii unei note sau doua din cele mai subtile.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
January 20th, 2012 at 2:23 PM
@Mihai, Mie dupa 1-2 pahare incep sa iti vina idei…scenarii de genul “what if”. Acum depinde si de vin!
[Raspunde]
[…] fiind ca nu voi putea consuma mostra de fata pana la capat am trecut un pahar prin decantorul de aici. Dupa acest process, barbar de-a dreptul pentru un vin alb, acesta s-a mai dechis putin, corpul s-a […]
[…] subiectul aerarii (oxigenarii, decantarii, etc.) vinului am mai scris aici, prezentand un “gadget” care promitea sa ne scape de asteptarea orelor petrecute in […]
[…] palatinul intr-un voal matasos, de catifea. Senzatii de baric bine integrate, de cafea si vanilie. Trecut rapid prin decantor, din lipsa de timp, fructul devine mai proaspat si constructia mai lejera. Ramane totusi un vin […]