Jan 19 2012

Un Bordeaux Alb: L’esquirre Entre Deux Meres 2010

Published by at 12:27 PM under Alb,Franta,Sec

 

Vinul de fata il gasiti la Carrefour in jur de 19 lei. Importat din Franta direct de catre hypermarket, alcool 12%. Produs de catre Signouret Freres si desi nu il gasiti pe site este, culmea: ”Mis en bouteille au chateau”. Supozitia personala este ca fie a fost produs special pentru Carrefour, fie avem de a face cu un destocaj la mana a treia, cum se intampla des cu vinurile din afara ajunse prin Romania.

Dar hey, uneori pot fi mai bune decat ale noastre, iar in cazul de fata mai scrie si Bordeaux pe sticla, plus ca este si vin alb…deci ar trebui sa fie un “hit” pentru consumatorul roman cu ambitii de cunoscator si in cautarea unei diferentieri  la nivel de imagine (a se citi pe scurt snob).  Pentru mine motivul achizitiei a fost, ca de atatea alte instante, doar curiozitatea, neinsotita de “high expectations”. Si am avut dreptate:

 

Aspect (Culoare): galben deschis clar, plin, cu accente de miere de salcam, plus ceva tente maronii

 

Nas: Potolit, de intensitate medie, chiar timid cu piersici si citrice (gref rosu) rotunjite de ceva fructe exotice si note cerate

 

Gust: un atac civilizat, lipsit de agresivitate, cu note onctuos spre glicerinoase, pe fondul unei aciditati medii rezultand o constructie corecta, dar cam apatica si inexpresiva, per ansamblu.  Apar aceleasi note de piersici si fructe exotice insotite timid de ceva citrice. Vinul are o evolutie constanta, chiar monotona finish-ul aducand si note dulcege, de miere. Finalul este scurt, alcoolizat si cu ceva scapari minerale, destul de surprinzatoare pentru evolutia anterioara a vinului pe palat.  Presupun ca fiind un Bordeaux alb si mai ales un Entre Deux Meres este un cupaj de Sauvignon Blanc (care aduce aciditatea, citricele si fructele), plus Semillon (care confera corpul destul de pronuntat, alcoolul si notele de ceara si miere). Poate trece  la fel de bine si ca un Sauvignon Blanc puternic baricat, desi la pretul acesta ma cam indoiesc, plus ca lipsesc din cadru indiciile  lemnului.

Per ansamblu, un vin corect, Acceptabil, dar lipsit de personalitate, care nu spune nimic si care nu face cinste apelatiuni (lacapitolul albe bineinteles). RPC-ul este unul Slab, pentru cei 19 lei existand variante romanesti, de la acelasi comerciant, net superioare (chiar mai ieftine) si care imi vin in minte fara un efort deosebit. Totusi faptul ca  scrie pe eticheta ”Grand Vin de Bordeaux” nu poate sa nu mangaie putin orgoliul consumatorul aspirational roman. Dar doar atat. In rest e ca la gradinita cand primeai mangaieri, dar ulterior lipseau dulciurile…

 

2 responses so far

2 Responses to “Un Bordeaux Alb: L’esquirre Entre Deux Meres 2010”

  1. Ciprianon 19 Jan 2012 at 1:18 PM

    Daca vrei Bdx alb serios, sari direct la Graves 🙂

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Corect! Ce sa zic nu m-am putut abtine…suntem sclavii curiozitatii!

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply