Jan 13 2012

Comorile Printilor Vinarte: Castel Starmina Merlot si Negru de Dragasani (2009) – Partea I

Published by at 1:37 PM under Merlot,Rosu,Sec,Vinarte

 

Cu ocazia sarbatorilor tocmai trecute m-am aflat intr-un mic impas existential: sa gasesc un vin rosu pe care sa il insotesc cu carnurile si sarmalele nelipsite si omniprezente in meniul de sarbatori traditional romanesc. Si cum RPC-ul (adica raportul pret-calitate) trebuia sa fie si el la cote inalte am pornit prin hypermarket-uri (unde in alta parte?) sa fac bilantul promotiilor de sezon si sa vad ce as putea sa achizitionez. Despre prima impresie am scris intr-un post anterior, aici. Cat despre vin, am gasit, nu unul ci doua. Dar de la acelasi producator.

Cu vinurile celor de la Vinarte ma mai intalnisem si inainte (cu Merlot-ul de fata acum cativa ani, cand  mi-a produs o impresie excelenta) plus de curand cu magnum-urile de la Goodwine, care oricum sunt alta mancare de peste. Dar cand un producator de pe la noi ofera magnum-uri din 2000 la trei vinuri din portofoliu pentru mine e un semn de seriozitate si de preocupare pentru calitate din partea acestuia.

Vinurile scoase de ei sub sigla Castel Starmina sunt produse in podgoria Rogova, (D.O.C.) Vanju Mare, in Mehedinti, mai la vest de Dragasani si se pozitioneaza ca gama entry-level, bineinteles sub perlele coroanei: Prince Mircea si Prince Matei. Totusi, sub aspectul calitatii pot spune ca stau foarte bine, iar prezentarea grafica este serioasa si reusita (poate prea serioasa pentru “publicul” de hypermarket, dar deh, nu e vina producatorului). Oricum nu le-as vedea cu etichete colorate sau mai rau, cu “fete in iarba” sau medalii dubioase si aurii.

Cele doua exemplare de mai sus le-am luat din Carrefour, la promotie: Merlot-ul cu 10 lei si Negrul de Dragasani cu 13 lei. Pomana, fara luminare….pentru ce am gasit in sticla. In mod normal, cred ca le gasiti pe la 13 lei primul si 18 lei al doilea (parca in Auchan Merlot-ul este inca la 10-11 lei). Asadar:

 

Merlot Castel Starmina 2009

 

Aspect(culoare): rosu rubiniu, intens, tanar, stralucitor

Nas: turnat imediat de la desfacerea sticlei in pahar prezinta arome inchise, condimentate (piper negru), cu mult lemn si ceva note vegetal-ierboase. Daca il aerati putin in decantor (cum am procedat la al doilea pahar) apar notele de fructe, cu visine si ceva magiun de prune afumat (sau uitat putin pe aragaz, cine a copilarit cu oala de magiun toamna pe plita stie despre ce vorbesc).

Gust: un atac la fel de inchis in prima faza, cu mult piper, cafea si ceva note amarui de ciocolata neagra. Aerarea de mai sus l-a mai domolit, i-a mai “furat” din caracterul auster si a permis integrarea fructelor de padure si a visinelor in expresia aromatica. Constructia este surprinzator de bine echilibrata de aciditate pentru un vin in aceasta categorie de pret, iar alcoolul (13%) bine integrat. Ceea ce iese in evidenta sunt taninurile tinere, verzi, inca neintegrate complet care isi fac simtita prezenta pe final pentru a curata papilele. Aceasta nu este neaparat un lucru rau, pentru ca permite instalarea unui postgust mediu, in note surprinzator de fructate (cirese, visine , fructe de padure) pentru evolutia vinului pe palat.

 

Per ansamblu un vin Foarte Bun cu un raport pret-calitate Excelent (that’s a first). La cei 10 lei pe care i-am dat pe el, eu nu pot cere mai mult, asteptarile fiindu-mai clar depasite de ceea ce am gasit in sticla. Este un vin foarte bine construit in intervalul de pret unde este pozitionat (13-20 lei). Mai mult ca sigur nu va fi pe placul consumatorului standard din Romania, dar cu siguranta cativa ani in sticla (recunosc ca am pus deoparte 3 sticle pentru urmatorii 2-3 ani) ii vor domoli taninii, conferindu-i o structura mai rotunda si mai prietenoasa. La momentul actual va recomand sa il insotiti cu ceva steak-uri de vita, vanat, carnuri mai grase sau sosuri mai grele, altfel va coplesi preparatele mai  usoare. Despre el mai gasiti impresii aici si aici.

Pacat ca la raft lumea prefera sa cumpere licori dulci si demidulci indoielnice cu denumiri si adjective asociate regnului animal (urs, taur, etc.) culmea, mai scumpe si iarasi culmea unele clasificate vinuri de masa. Nu mai intru in detalii ca deja suntem la inceput de an, perioada clasica de depresii. Am spus destul in postul de aici.

 

Despre Negru de Dragasani o sa scriu in weekend, cand o sa trec in revista si notitele scrie pe loc si pe coltul mesei, exilat fiind de platourile cu salate si sarmale. Pe scurt va spun din amintiri ca e mai prietenos deca cel de fata si este vinul ideal de insotit cu sarmale, cel putin pentru mine. Si da, este la fel de reusit.

 

 

P.S. Un anunt catre cei care detin informatii: “Producator serios, cu vinuri de calitate declar pierdut site de prezentare. Gasitorului buna recompensa. Astept provincia.”

Sau pe scurt:  Stie cineva cat mai tine Vinarte site-ul in baric? Dar Davino?

 

26 responses so far

26 Responses to “Comorile Printilor Vinarte: Castel Starmina Merlot si Negru de Dragasani (2009) – Partea I”

  1. Mihaion 13 Jan 2012 at 2:16 PM

    “Sa scoata site-urile de la baric” -foarte subtil 🙂 Intr-adevar, e surprinzatoare lipsa de prezenta online a acestor doi producatori. Alti “vecini” de prin Mehedinti sunt extrem de activi pe online si social media.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Mihai,Mi se pare ciudat cat le ia sa faca un site de prezentare…Plus ca alti vecini din Mehedinti paradoxal nu au vinuri asa bune ca ei…

    [Raspunde]

    berbecutio Reply:

    @Mihai,
    Si extrem de penibili..as adauga eu.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Nu te-ai putut abtine..:))

    [Raspunde]

  2. George Miteaon 13 Jan 2012 at 3:37 PM

    Negru de Dragasani e foarte bun la pretul acesta. Am luat si eu cateva. L-am si laudat in trecut, cu atat mai mult acum cand poate fi (“a putut fi”?) achizitionat la 13 lei. Despre Starmina Merlot 2009, am unele rezerve, mi s-a parut greu de baut si cam brusturos, dar la 11 lei e ok, nimic de zis.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, Da acesta este mai vegetal mai naravas cu multi tanini verzi. Cand am deschis sticla am baut primul pahar destul de greu. Dupa aerare a mers mult mai bine. E de baut mai incolo oricum. Interesant cum au scos pe piata in categoria asta de pret un vin care se mai cere lasat in sticla.

    Negrul de Dragasani este mult mai prietenos si am citit si review-ul tau. Intr-adevar 2-3 trepte peste Merlot in materie de fruct. Am pus si eu deoparte unul…dar e de baut acum, mai curand.

    [Raspunde]

  3. Bogdan Bocseon 13 Jan 2012 at 4:01 PM

    N-am incercat Merlot-ul, doar Negrul, din care cred ca am luat in total 6 sticle iarna asta :)) Easy drinkin’, ce sa-i faci. Mult mai bun decat cel din anul trecut.

    Eu as prefera alte etichete. Nu neaparat mai zglobii, dar care sa spuna ceva mai mult. Cat despre machetele de presa a celor de la Vinarte… don’t get me start it!

    Fara site-uri ca lumea sunt multi, ceea ce e ridicol avand in vedere sumele investite in tehnologie, reconversii, constructie crama etc…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan Bocse, La noi parca e un blestem: cine face vinuri bune, nu prea se ocupa de PR, promovare sau macar informarea consumatorilor pe principiul (probabil) ca “produsul se promoveaza singur” …Raspunsul este NU, poti face un vin excelent daca cei din piata aud tot timpul de Babanu, Crama Murfatlar sau de vinul de aur pe acelea le vor cumpara…
    Iar la site-uri..sa fim seriosi daca le luam la bani marunti nu cred ca stau 2-3 in picioare. Iar daca mai vrei si info detaliate despre vinuri deja unii se uita la tine ca pe vremea lui Ceausescu,parca vrei sa le furi afacerea…

    [Raspunde]

  4. berbecutioon 13 Jan 2012 at 7:20 PM

    Daca asta are RPC excelent, atunci Assolato care e 9 lei si peste asta calitativ (in opinia mea), ce mai primeste?

    Oricum am inceput sa ma ratacesc printre gamele astea de Merlot, care sunt si nu sunt la fel (an, zona, eticheta, etc). Care o fi diferenta intre Vila Zorilor si Assolato?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Mihai, nu am incercat inca Assolato, dar daca e la fel de bun ii facem categorie aparte..:))Eu am zis cum mi s-a parut.
    Stiu ca ei isi denumesc gamele pe zone de viticultura si stiu ca au trei podgorii parca: la Vanju Mare (Castel Starmina), la Dealu Mare-Zoresti cu Vila Zorilor si la Samburesti (acolo se face Bolovanu)…Assolato nu stiu de unde este, nu scria pe el???
    Eu il vad rar prin magazine..Daca aveau site lamuream problema,…dar deh…

    [Raspunde]

  5. Ciprianon 14 Jan 2012 at 11:54 AM

    Da’ Red Paradox nu a incercat nimeni?

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, Eu nu l-am vazut prin magazine…

    [Raspunde]

  6. […] “populat” poate as fi putut afla descrierea lor (restul discutiei in comentariile de aici). Am observat ca din aceasta gama mai fac parte un Sauvignon Blanc demisec, si un Riesling Italian […]

  7. Ciprianon 15 Jan 2012 at 1:03 AM

    Eu l-am incercat mai demult, un alt Merlot bun de la Vinarte. Nici nu stiu daca il mai fac, dar acum vreo 2 sapt am avut o surpriza in Billa – era o sticla din 2001 la oferta :))

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, se pare ca sunt pe cale de disparitie, conf. iformatiei de mai jos…de pe langa mine au disparut demult…Billa aia de la tine se pare ca e un fel de crama de invechire, in curand ar trebui sa le dea cu ceara pe la dop ..:))

    [Raspunde]

  8. Costel Cainamisiron 16 Jan 2012 at 9:25 AM

    Salutare Domnilor,

    Mai aveti putintica rabdare ca apare si siteul Vinarte ( de la barique !!! ). Daca vreti mai multe detalii, avem si telefoane. Pe mine, daca va face placere, ma gasiti la 0723 563 202. Cat despre Red Paradox, Assolato, etc, bucurati-va de ele cat timp le mai gasiti pe la raft…Vor pleca dupa Sienna, Beluga, Osetra, Sevruga, Florenta, Luna Rossa,etc…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Costel Cainamisir, Multumim pentru informatii, am notat, asteptam site-ul! Speram sa fie pe masura vinurilor…:)

    [Raspunde]

    BogdanC Reply:

    @Costel Cainamisir, Am gasit un magazin online care inca mai comercializeaza “defunctele” pomenite cu denumiri de icre negre etc…… http://www.vinacasa.ro/advanced_search_result.php?keywords=enoteca

    [Raspunde]

  9. massimilianoon 16 Jan 2012 at 3:06 PM

    Buna ziua, Parerea mea este ca vinurile Castel Starmina nu pot fi comparate absolut deloc cu ceea ce faceau acum cativa ani cei de la Vinart. Am participat la cateva zeci de degustari private, facute asa cum trebuie de sommelieri priceputi italieni/francezi dar si romani si am inteles ca vinurile Vinart din punct de vedere calitativ sunt pe o curba descendenta. Din pacate Soare, Prince Matei si Bolovanu nu mai sunt ceea ce au fost odata. Cine stie vinul Red Paradox chiar daca nu era din gama hai sa-i spunem top horeca, era clar un vin mult mai interesant decat merlot Castel Starmina.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @massimiliano, Eu din pacate nu am apucat sa le incerc, deci nu pot sa ma exprim decat pentru cele de fata. Daca este asa, este ciudat pentru ca si piata a evoluat calitativ de acum cativa ani, iar Vinarte este in continuare privit destul de bine sub acest aspect. Probabil si acesta este un motiv, acela ca au aparut alternative la Vinarte care au ridicat stacheta calitatii in perceptia cosnuamtorului.
    Si eu am auzit din varii surse laudate vinurile de acum cativa ani, cum ca ar fi peste cele de astazi. In plus am avut ocazia sa le incerc pe cele din 2000 la Goodwine si intr-adevar erau peste cele din ultimii ani, dar nu pot spune cat se datoreaza evolutiei in sticla si cat calitatii vinului la momentul respectiv.
    Oricum pentru 10 lei/sticla la momentul actual nu prea vad alte variante, eventual Frunza de la Carrefour, care stiam ca sunt de fapt V-urile de la Recas, deci alt interval de pret.

    [Raspunde]

    BogdanC Reply:

    Inclin sa ii dau dreptate lui massimiliano. Ieri am terminat un Negru de Dragasani si nu prea mi-a mai placut. Pretul ok, dar totusi aveam mai multe pretentii.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @BogdanC, Eu la cei 13 lei cat am dat pe el a fost chiar bun. Ce nu ti-a placut la el? Spui ca l-ai termina ieri..l-ai avut desfacut? Asa cum spuneam mai sus eu nu stiu vechile vinuri de la Vinarte, deci nu pot face o comparatie, dar daca e asa cum spuneti voi, inseamna ca toata piata a luat-o la vale la capitolul calitate, pentru ca in comparatie cu ce gasesti la banii astia pe la noi, cele doua de mai sus stau chiar bine.

    [Raspunde]

    BogdanC Reply:

    @Dan Micuda, Il incepusem cu o zi inainte. Tern, un gust care nu iesea cu nimic in evidenta. La un moment dat chiar aducea a gaz! Sper totusi sa fi fost sticla asta cu probleme. In prima zi chiar l-am racit, dar pana am terminat de baut (aerare etc….) s-a incalzit la temperatura camerei. Am mai incercat acum 2 doi ani acest vin (din alta recolta evident) si era mult mai placut. Sau l-am baut la scurt timp dupa un Merlot din 94 (Dealul Mare) care a fost superb. Si “ceva ” mai scump de 13 lei…….

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @BogdanC, E posbil fie sa fi fost o sticla cu probleme fie sa fii luat aer prea mult de pe o zi pe alta. La cat fruct e in el e imposibil sa nu il simti. Si am am incerct magnum-urile din 2000 de la Vinarte si clar nu au comparatie cu ce este acum pe piata de la ei. Dar nu pot compara un vin din 2000 care a evoluat in sticla cu unul din 2009 de abia scos pe piata. Eu raman totusi la parerea ca vinurile de la Vinarte merita invechite, tinere nu sunt tocmai prietenoase. Culmea, cel despre care vorbim este un exemplu contra ideii de mai sus..

    [Raspunde]

    BogdanC Reply:

    @BogdanC, Sper sa fi fost asa, o sticla cu probleme ,rasuflat……Eu o sa il mai incerc.

    [Raspunde]

  10. […] cuvinte despre al doilea vin al celor de la Vinarte, despre care am amintit in treacat aici. Daca Merlot-ul este mai aspru si mai neprietenos (va recomand calduros sa il aerati insistent […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply