Jan 09 2012

UPDATE: Vinul Cavalerului Rose 2011

Published by at 10:56 AM under Ceptura,Rose,Sec,SERVE

 

Un scurt update al unui post recent, cel de aici. Am testat si varianta 2011 a Vinului Cavalerului Rose, pe care dealtfel o invartisem in pahar deja la Goodwine in toamna. In magazine inca se mai gaseste si 2010, dar deja a aparut 2011. Va recomand calduros sa il cautati pe cel din urma. Pe scurt:

 

Aspect (culoare): Un roz pal, deschis, cu nuante de somon, stralucitor. Parca mai deschis decat cel de anul trecut sau acela s-a mai inchis in timp. Probabil ca si soiul folosit a fost diferit, acesta este cupaj de Cabernet Sauvignon cu Feteasca Neagra. Interesanta combinatie in marea de Merlot-uri Rose de pe la noi…

Nas: Intens, fructat, mai complex, expresiv si proaspat decat varianta anterioara. Capsuna este cuvantul de ordine aici, parca simti ca ai in fata un castron de fructe proaspat culese din gradina. Mai apar in fundal si rotunjimile imbietoare ale unor fructe exotice, plus ceva fructe rosii,de padure, cum ar fi fragi si zmeura.

Gust: Confirma nasul: arome intense de capsuni, asociate unui atac rotunjit, dar nu lipsit de o aciditate medie spre ridicata, toate imbietor integrate unei senzatii crocante si racoritoare.  Corpul bate spre “light”, iar alcoolul este ca si inexistent, in afara mentiunii de 13 % de pe eticheta. Apar, pe acelasi fundal de capsuni, ceva note gingase de zmeura si trandafiri. Finalul este fresh,  amarui, cu migdale si samburi de piersici,  cu aciditatea in urcare, fapt ce lasa in gura aceeasi senzatie proaspata de inceput. Parca in postgust, pe langa omniprezentele capsuni, am simtit si usoare urme de tanini, “feeling” pe care l-am mai incercat la un rose de Franta. Sau o fi autosugestia tinand cont de soiurile din care este facut.

 

SERVE “delivers as always” si isi confirma statutul de “all reliable” in materie de rose pe care il au in mintea mea.  Iarasi va indemn spre Terra Romana Rose pentru un plus de complexitate si finete, desi vinul de fata isi face cu prisosinta treaba pentru care a fost creat: este fresh,aromat, intens si racoritor.

Pe scurt: inca un rose Foarte Bun, in crestere fata de varianta 2010, senzatie data poate si de faptul ca l-am incercat la inceput de “cariera”. Raportul calitate/pret este Bun: in jur de 18-20 in hypermarket-uri sau mai bine direct de la Clubul Cavalerilor, ca sa evitati angoasele generate de distributia romaneasca (desi e iarna si temperaturile sunt mai “iertatoare” cu vinul).  Si nu uitati sa verificati eticheta…

 

P.S. Daca vreti o asociere perfecta cu vinul de mai sus,  imi permit sa va sugerez una: Vara.

 

10 responses so far

10 Responses to “UPDATE: Vinul Cavalerului Rose 2011”

  1. Bogdan Bocseon 09 Jan 2012 at 12:02 PM

    IG Colinele Dobrogei

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan Bocse, Corect Bogdan, e facut din strugurii din podgodria Babadag (Cogealac). Eu am trecut Ceptura la tag-uri pt. ca acolo este crama si asa sunt recunoscuti. Interesant ca pe site la ei nu apare Feteasca Neagra la podgoria din Dobrogea, doar la Dealu Mare.

    [Raspunde]

  2. Bogdan Bocseon 09 Jan 2012 at 2:27 PM

    L-am gustat si eu. E fain, dar imi placea mai mult cel din 2010. Mi-ar fi placut un pic mai mult corp care sa acopere aciditatea peste medie. Dar asta probabil insemna un rest de zahar sau un nivel mai mare de alcool. Amaruiul e elegant dar un pic cam intens. Diferenta dintre cele doua roze-uri (TR, VC) 2011 e mai mare decat cea care exista intre acelasi vinuri din 2010. Situatie care avantajeaza TR Rose 2011.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Bogdan Bocse, Ai dreptate,exact pe aceleasi considerente de corp mai usor si aciditate mai ridicata l-am considerat eu peste cel din 2010.
    Diferenta este data de Pinot Noir in cupaj la Terra Romana si Cabernet Sauvignon la Vinul Cavalerului. Si in 2011 este evidenta, datorita deosebirilor clare dintre cele doua soiuri. In rest amandoua au Feteasca Neagra, suspectez in proportie mai mica decat celalalt vin care da tonul de ansamblu. Terra Romana este mai complex si mult mai rotund decat VC de anul acesta. Chiar merita cei 10 lei in plus.

    [Raspunde]

  3. Petronilaon 20 Nov 2012 at 9:12 AM

    Cred ca acest stil este cel mai potrivit pt FN Rares are deattrpe cand spune ca principala conditie pt a detecta tipicitatea FN, este sa fie vinificat doar acest soi . Pun pariu ca la f multi producatori, e indoita cu Merlot, chiar daca nu se mentioneaza pe eticheta

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    Unii o fac pe stil Merlot si apoi ii mai pun si Merlot, sa fie siguri..:)

    [Raspunde]

  4. adr_0001on 22 Jun 2014 at 3:28 PM

    Cei de la Serve fac vinurile rose cu acelasi gust ca un vin alb?

    Am incercat varianta 2013 de la Vinul Cavalerului facuta in Colinele Dobrogei (la fel ca si Sauvignon Blanc-ul). Avea miros de vin alb nu de rose, si gustul parca era identic cu Sauvignon Blanc. Daca nu avea culoarea rose as fi zis ca beam un vin alb.

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @adr_0001, Il stiu…mie unul imi place…dar da nu e genul de rose nu capsunica, fraguta, zmeurica…

    [Raspunde]

  5. adr_0001on 22 Jun 2014 at 8:05 PM

    Cele din anii trecuti sunt facute in acelasi stil? Dar Terra Romana?

    [Raspunde]

    Dan Reply:

    @adr_0001, Nu sunt chiar la fel, depinde de an…
    Terra e altfel, e mai complex, e facut in Dealu Mare.

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply