Dec 22 2011
O surpriza de sarbatori de la Kaufland: Riesling Prüm “Essence”, Mosel 2010
.
De la o vreme incoace, asa cum a remarcat si un coleg blogger, cei de la Kaufland tin mortis sa ne faca surprize placute cand vine vorba de portofoliul de vinuri. Nu va astepati la cine stie ce vinuri complexe si rare care sa sparga topurile, nefiind vorba de un magazin specializat (inca?), dar pentru un lant de supermarket-uri (ce e drept cu cele mai mari incasari din retailul autohton) este un lucru bun si incurajator ca au un portofoliu de vinuri atat de divers.
De la o vreme incoace cei din Kaufland, satui probabil de calitatea indoielnica a marilor producatori de pe la noi sau de pretentiile destul de piperate ale altora, s-au (re)orientat spre vinuri din afara. Astfel, la ora actuala, acestea din urma le depasesc numeric la raft pe cele autohtone. Si cred ca si la calitate, desi sunt in general fie vinuri de negociant (comerciati) (Jean Jean, Raoul Clerget) sau aduse de la mari distribuitori din afara (Schenk). Asa am ajuns sa avem in Kaufland: Chablis 1er Cru, Beaujolais Villages, Amarone (care de fapt nu e chiar Amarone, dupa cum ne-a lamurit Razvan pe Facebook), Tempranillo, Gewurztraminer si Pinot Blanc de Alsacia (Hubert Beck) si cate si mai cate exotisme de acest gen. Plus inca unul interesant despre care o sa va povestesc in cotinuare si care mi-e mi-a sarit in ochi si m-a surprins mai mult decat celelalte: S.A. Prüm Riesling Essence, Mosel 2010.
De ce zic ca mi-a sarit in ochi? Pentru ca cine se pricepe catusi de putin la vinuri stie ca Riesling-ul de la noi de fapt e varianta italiana, populara (cu productii mari si vinuri acide, acidulate si apoase) a Riesling-ului, mult inferior soiului clasic, renumit international: Riesling-ul de Rhin. De fapt ii face acestuia doar defavoruri, inducand publicul mai putin avizat in eroare. Destul de rar se regaseste in rafturile magazinelor de pe la noi varianta adevarata, “genuine” a Riesling-ului si de aceea am fost cu atat mai surprins sa o gasesc tocmai in Kaufland.
…
In plus provenienta este chiar din patria Riesling-ului, adica raul Mosel (cu afluentii) din vestul Germaniei, zona devenita legendara pentru soiul respectiv. In general Riesling-urile de Mosel sunt usoare, acide, parfumate cu arome florale, fructate, cu note minerale si corp diafan. Cel de fata nu face exceptie in majoritatea privintelor, dar surprinde prin cateva trasaturi datorate conditiilor speciale din 2010, un an contradictoriu care a condus la un paradox: o recolta cu nivele inalte si de aciditate, si de coacere (zahar) si de boabe afectate de botrytis, toate pe fondul unei productii extrem de mici. Conditiile climaterice specifice au facut ca parcele considerate “second-growth” (adica de categoria a doua) situate in zone mai reci, sa aiba rezultate mai bune decat cele mai bune parcele, situate la inaltime, in zona cu temperaturi mai ridicate si expunere la soare, care in general favorizau coacerea si concentrarea aromelor. Astfel ca vinurile facute in 2010 din parcele de “mana a doua” le-au depasit in unele cazuri pe cele din prima categorie, care au inregistrat productii mici, majoritatea fiind afectate in mare parte de botrytis (mucegaiul nobil), conducand la vinuri extrem de concentrate, dulci, cu aciditate debordanta si care vor beneficia enorm in urma invechirii (aviz colectioanarilor).
In concluzie, un an 2010 paradoxal care nu poate fi comparat cu niciuna din recoltele de pana acum, in care a primat maiestria oenologului (a winemaker vintage), dar per ansamblu, un an bun pentru amatorii de Riesling “popular”, bun si eventual ieftin…
Acestea fiind spuse, sa revenim la proba de fata. Producatorul, este unul de traditie din zona Mosel, S.A. Prüm, firma condusa de Raimund Prüm care este in acelasi timp si vinificatorul cramei, pe care a preluat-o in 1971 de la tatal sau si a dus-o de la o productie de 20.000 sticle la peste 100.000 sticle astazi.
…
…
“Essence” este gama entry-level (asa cum banuiati deja) si este singurul Riesling care este produs din struguri de pe mai multe parcele, celelate variante fiind single-vineyard, adica din struguri proveniti de pe un singur plai (parcela). Interesant ca producatorul face un singur tip de vin de pe o anumita parcela, practic este vinul si parcela (in afara cel de mai sus), fiind adeptul interventiilor minime in vinificatie, nimic altceva decat sulfiti, renuntand chiar si la limpezirea cu albus de ou, care, citez: “nu este necesara daca esti atent la procesul de vinficare.” Mai multe detalii interesante despre acesta si filozofia proprie puteti afla dintr-un interviu in engleza (Thanks God) aparut aici.
Desi e gama Entry-Level vinul de fata are scoruri constante de 88-90 puncte pe Cellar Tracker, fiind considerat unul dintre Riesling-urile cu cele mai bune rapoarte pret/calitate. Inchiderea aleasa este Stelvin screwcap (dop care se insurubeaza) si care s-a achitat excelent de sarcina de a tine produsul in conditii optime pana la consumatorul final. Alcool putin, 10%, asa cum sta bine unui Riesling de Mosel (in principiu se poate si mai putin, 8-9%).
…
Sper ca nu v-am plictisit deja cu atatea descrieri, dar in general imi place sa sap dupa informatii despre vinurile pe care le incerc si de data asta chiar am fost surprins cate lucruri interesante am gasit, repet despre un vin din Kaufland care costa, am uitat sa precizez, 23 de lei….Deci:
………
Aspect (culoare): Un galben pai, clar, straluctior, elegant, cu reflexii albe si reci, de cristal si un perlaj usor si fin care se ridica rapid spre suprafata cand ajunge prima data in pahar. De fapt si la deschidere s-a auzit o eliberare de dioxid de carbon, semn al caracterului usor acidulat al vinului de fata.
Nas: Aromat, intens, cu note de pere verzi, stone fruits(caise, piersici) si ceva citrice mai acrisoare (lime). In spate parca ceva note minerale de cremene si o usoara urma onctuoasa, cand se deschide in pahar.
Gust: un atac aproape dulce, neasteptat de rotund, matasos, urmat de o aciditate medie, excelent integrata care sustine vinul vinul pe tot parcursul evolutiei in gura, ajutata fiind si de notele petiante, specifice perlajului. Din motivele descrise mai sus, dar si din cauza stilului vinficatorului, care nu este adeptul Riesling-urilor acide si crocante, cel de fata se prezinta extrem de echilibrat, cu note intens-fructate in deschidere, de caise si piersici, perfect integrate cu arome de gref alb, mai amarui si ceva note minerale, de piatra si cremene. Nimic nu sare in evidenta, constructia de ansamblu este chiar cremoasa, pe stilul unui Chardonnay baricat, dar mult mai usoara, aplicata parca pe corpul diafan al unui spumant. Finalul lasa loc aciditatii, postgustul fiind mediu, cu arome usor dulci, rotunjite in prima faza, de caise coapte, miere, urmate de note amarui si minerale, de samburi si cremene; vinul lasand in pahar note intense de zahar ars.
…
Pe scurt, o surpriza foarte placuta din partea Kaufland, un vin Bun, care la pretul de aprox. 23 de lei, are un raport pret/calitate Foarte Bun care tinde chiar spre Excelent daca l-am compara cu ceva confrati autohtoni din acelasi soi. Vinul “merge” foarte bine cu ceva aperitive usoare, charcuterie sau mai bine ceva creveti, scoici sau branzeturi nu prea intense ca aroma si greutate.
Personal, pentru cine nu a incercat pana acum decat Riesling autohton va recomand sa savurati un pahar separat pentru a putea surprinde diferenta enorma dintre cele doua soiuri. Ca sa citez un film celebru (de fapt o ecranizare a la Hollywood a unui episod devenit legendar din istoria Greciei): “This is RIESLING!”
P.S. Imaginea de mai sus are anul 2008 trecut pe eticheta, prezentarea este identica doar ca in loc de 2008 avem 2010 pe sticla de fata.
….
Gata, l-am luat si eu :)) Plus un Peter Mertes Spatlese. Nu-mi vine sa cred ce s-a largit gama de strainataturi in Kaufland.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
December 22nd, 2011 at 12:44 PM
@Ciprian, Ai ajuns in final? 🙂 sunt curios cum o sa ti se para..inca te lupti sa ajungi la cele 300 de Riesling-uri..:)
Daaa…de Peter Mertes nici nu am mai zis ca era din Garda Veche, de mult timp..:)) Plus ca au o groaza de chestii interesante din Lumea Noua, frantuzisme, etc…ne rasfata ce mai..:))
[Raspunde]