Nov 16 2011

Evaluarea vinurilor: cum am ales sa fac ordine in haos…sau nu!

Published by at 1:31 PM under Diverse

 

Long story short: m-am hotarat cum sa fac cu sistemul de notare al vinurilor. De fapt gresesc, nu este un sistem de notare, este unul de apreciere personala. Asa cum spuneam pe la inceputurile blog-ului, cred ca trebuie sa exista o ordine in haos, asa ca trebuie sa am un sistem de clasificare sau delimitare intre vinurile pe care le incerc. Acesta nu este unul propriu si inventat de mine, dar foarte mare atentie: este unul personal. Adica se bazeaza pe preferintele proprii si personale. Spun asta in lumina aparitiei eventualelor si viitoarelor polemici cu privire la un vin sau altul. Emit doar pareri proprii si personale si atat. Nu sunt recomandari de cumparare, de imbunatatire, de fixare sau modificare a pretului, etc.  Bineinteles pot fi contrazis si chiar imi place sa fiu contrazis, dar cu argumente care strict de subiectul abordat…

Dupa o perioada de studiu si de acomodare cu mediul virtual si cu exprimarea “in scris” a parerilor despre un vin sau altul, am ramas la concluzia ca imi este imposibil sa acord puncte unui vin. Este un impas (sau blocaj) personal care tine de o multitudine de factori, unii dintre ei enumerati aici. Oricum, problema este aprig disputata pe toate meridianele vinului, iar o parte dintre parerile “autohtone” (sau sistemele de notare) le puteti gasi mai mult sau mai putin sintetizate aici, aici, aici sau aici.

In urma efoturilor de “research” pe acesta tema am dat de un fisier PDF dragut  (how_we_rate_wines) luat de aici si care sumarizeaza in linii mari abordarile clasice in notarea vinurilor (si nu numai). Pentru ca am afirmat mai sus ca ma aflu in imposibilitatea (recunosc, putin voita) de a  acorda puncte si cum apelarea la dopuri, pahare, stele, struguri, butoaie pentru a nota un vin mi-ar complica si mai mult efortul cognitiv, am sa apelez la un sistem pe care il foloseam si pana acum, doar ca nu era explicit declarat: am sa evaluez vinul respectiv pe o scara nominala in cinci trepte:

 

Slab…..Acceptabil…..Bun…..Foarte Bun….. Excelent


In plus, pentru a fi consistent cu principiile enuntate intr-un post anterior am sa precizez alaturi de opinia privind vinul si parerea personala cu privire la celebrul raport/pret calitate (RPC), care poate lua oricare din formele de mai sus.

Pornind de la introspectie personala, acest sistem dual de apreciere vine, cred, dintr-o deformatie profesionala; noi economistii privind totul prin prisma valorii intrinseci si a pretului. In plus, exista o vorba care sigur va placea multora:  “Good value makes wine taste better”.

Apoi sper ca ma va ajuta sa delimitez partea de evaluare stricta a vinului, de pretul care este cerut pe acesta si care automat influenteaza perceptia. Ceea ce trebuie inteles clar si George a spus bine aici: un vin de 20 de lei nu se compara cu unul de 80 de lei, dar poate avea un raport pret/calitate superior. Oricum chestia asta cu pretul o estimez in functie de starea economica actuala din Romania (venituri, nivelul general al preturilor, etc.).  Recunosc ca este o apreciere destul de subiectiva si tine de fiecare persoana (“buget”) in parte.

Asa ca daca cititi despre un vin ca este “Foarte Bun” dar are un raport/pret calitate “Slab”, nu inseamna ca nu merita cumparat si incercat, inseamna pur si simplu ca eu prefer altceva in bugetul respectiv. De fapt, pe scurt: daca va permiteti (financiar) sa ignorati raportul calitate/pret (RPC), faceti-o! Nu veti avea parte de nici o dezamagire, chiar din contra, va v-a ajuta sa intelegeti mult mai bine lumea vinului.

Exceptie de la regulile de mai sus vor face vinurile cu care “ma intalnesc” pe la targuri (nu tocmai un mediu propice sa iti dai cu parerea si sa tragi concluzii finale despre vinuri si RPC-uri) sau cele care nu au iesit inca pe piata sau sunt in editii extrem de limitate si nu se gasesc in comert (din motive evidente de lipsa a etalonului pret).

Si o ultima idee foarte importanta: cititi descrierea pe care o fac vinului. Din ea aflati mult mai multe despre acesta si cum am ajuns la estimarile respective. Este extrem de probabil ca gusturile fiecaruia sa difere de ale mele…asa ca puteti afla ce am gasit eu in vinul respectiv si daca va intruneste preferintele personale.

 

P.S. Deja ma gandesc ca unele dintre atributele de mai sus au grade de comparatie:  “Bunut”, “Slabut”, “Foarte Bun spre Excelent ?” 🙂

Imaginea de mai sus a fost preluata de aici, unde gasiti si o prezentare pe scurt a abordarilor internationale in domeniu.

 

8 responses so far

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply