Nov 08 2011

Merlot Segarcea Elite 2008 si o curiozitate colegiala transatlantica

Published by at 12:53 PM under Domeniul Coroanei,Merlot,Rosu,Sec

 

Cu vinurile celor de la Segarcea m-am mai intalnit si in trecut, una dintre intalniri, am descris-o chiar aici. Si apoi in alte ocazii, in general, nu m-au dezamagit. Pana acum. De fapt nu este chiar o dezamagire, mai degraba un caz simplu in care asteptarile consumatorului au fost prea mari fata de calitatea propriu-zisa a produsului, toata experienta degenerand intr-un esec cu iz de nostalgie si idealuri neimplinite. Si asta poate sa vina din doua directii diferite, ori asteptari mele au fost nejustificat de mari, ori…In fine.

Merlot-ul este in general un soi destul de versatil cu care un oenolog se poate “juca” intr-un palier decent de abordari. Nu pot spune ca imi place un anumit gen, doar ca, in general, la un Merlot ma astept sa gasesc un echlibru intre componentele vinului, o catifelare specifica si o rotunjime la care nu m-as astepta de la un Cabernet Sauvignon, de exemplu. Cazul de fata nu pacatuieste insa la acest capitol, nepuntandu-l numi chiar dezechilibrat (desi alcoolul tinde sa cam sara din schema si “sa dea foc palatului”, pe final). In schimb exista cateva cuvinte care l-ar caracteriza mai bine: fad, fara personalitate, sters…Poate ca Prestige-ul o fi mai reusit. Deci:

Culoare: Rosu inchis-violet, cu tente cerneloase, putin sters

Nas: greu, inchis, cu tente prafuite de paine arsa si ierburi uscate, ceva gemuri de visine si prune in fundal

Gust: un atac plat, cu note dulcege date probabil de alcool, care este urmat  de un corp apos, straveziu si lung. Ceva note de cirese amare, gem de prune, dominate insa de arome inchise, bacoviene, de cutie de lemn, piele si ceva condimente (cuisoare, ienibahar). Echilibrul nu prea exista, « naratiunea » trecand scurt de la expozitiunea dulceaga, de demisec la desfasurarea actiuni, fara corp si incheind direct cu sfarsitul prafuit si alcoolizat. Cred ca ati observat exact ce ii lipseste acestui vin:  punctul culminant.

Oricat m-am incapatanat sa il plimb in pahar nu a parut sa se deschida, decat prin aparitia unor note de ciocolata neagra ( din aceea amaruie cu peste 85% cacao) si parca ceva scortisoara.

Acum nu stiu ce sa zic, probabil ca trebuia aerat mai mult timp, desi la un vin in jur de 25 lei in magazine nu prea vad rostul. Si nu vad spre ce ar fi putut sa evolueze tinand cont de corpul lung si lipsit de consistenta.

 

Exista totusi ceva interesant la acest vin. Si atunci cand nu gasesti acest “ceva” in licoarea din pahar poti cauta pe internet. Si sigur ai sa gasesti. Un can-can, ceva…

Rezultatul cautarilor mele este un review filmat, postat de James “The Wine Guy” Melendez in care i se acorda un punctaj de 9.2/10, adica 92p dupa sistemul Parker (!?!?!). Acum exista doua posibilitati: ori sticla trimisa de producator (autorul review-ului chiar specifica ca a fost trimisa special din Romania pentru degustare si afirma ca “atunci cand va fi importata in USA (?!?) va avea o eticheta mai lunga, in limba engleza”) este din “butoiul cel mic”  ori autorul review-ului vede altfel Merlot-ul, ori….etc. (L.E. : Sticla in cauza se pare ca e din gama superioara a celor de la Segarcea , adica Prestige. Asta ar fi o explicatie…)  In plus, omul stie si de clasificarea noastra cu DOC si se arata incantat de ea, chiar incearca si o pronuntie autohtona, plus prezinta timbrul de origine rotund, deci “research”-ul personajului in cauza este temeinic, dar demn de cauze mai bune. Ne povesteste si de “King Carl” si legatura cu vinul  de fata, deci tot tacamul…

Oricum interesant ca pe blogul lui mai apare un film in care explica cum e cu vinurile din Romania, din spatele a doua sticle de la Senator (un Monser si Private Collection Alb) si a uneia de la Segarcea. Mai ca imi vine sa ii dau mail sa il intreb daca le-a dat si lor peste 9 puncte. Deci pana la urma intrebarea este: a descoperit James the Wine Guy vinurile romanesti sau cativa producatori romani l-au descoperit pe James the Wine Guy???

 

 

L.E. Monser era Feteasca Neagra, 9 puncte (a.k.a. 90 p Parker))…si daca vreti sa vedeti o prezentare documentata cu pliante a celor de la Senator, puteti urmari filmul. Ceea ce este cu adevarat interesant, trecand de scorul de mai sus (!?!?), este cum descrie Feteasca Neagra. Iar incheierea este de asemenea la inaltime: “Noroc and Salut”..:?!?! Cred ca cineva a uitat sa ii spuna ca la noi “Salut” nu insemna “Sanatate”….

 

 

Plus review-ul pentru Private Collection White de la Senator (tot 9.0 p)….no comment.

Este de apreciat totusi  interesul (mai mult sau mai putin interesat) despre soiurile romanesti autohtone si documentarea aferenta… Si inca o curiozitate: ce s-o fi intamplat cu etichetele celor de la Senator pe parcursul transportului pana in US? Imi e greu sa cred ca asa au plecat din tara…

 

 

 

 

 

12 responses so far

12 Responses to “Merlot Segarcea Elite 2008 si o curiozitate colegiala transatlantica”

  1. George Miteaon 08 Nov 2011 at 1:23 PM

    Mare om, The wine guy asta, cum le stie el pe toate, pana si bulina lucioasa de Oltenia. Dar e ok. E bine si asa. Stii cum e daca nu stii ca monser costa 12 lei, ai alta raportare. Dar 90 pct e stiintifico-fantastic:)

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, E curios de “knowledgeable” pentru un profan…eu personal il includ la categoria “wise guys”. Oricum, tinand cont ce expunere media avem noi in US, cred orice publicitate conteaza…plus ca omul povesteste destul de convingator despre traditie si soiurile autohtone. Bine si cei de la Segarcea s-au gandit sa ii trimita Merlot Elite..din tot ce fac ei pe acolo…sau poate nu au fost ei? 🙂

    [Raspunde]

  2. George Miteaon 08 Nov 2011 at 1:59 PM

    Poate n-am fost eu atent, dar pare Prestige, adica gama superioara. Apoi, ei or fi trimis mai multe, dar astea i-au placut d-lui respectiv.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, sa stii ca ai dreptate…se vede dupa dop ca e cu rosu. ia sa fac niste corecturi..:) Sa fie totusi Prestige de 92 de puncte? 🙂

    [Raspunde]

  3. George Miteaon 08 Nov 2011 at 2:31 PM

    Eu am incercat mai multe (pinot, merlot, cab). Simpatic era pinotul, celelalte ok, dar comune. Sunt mai multe diferente, pe langa calitate. Forma sticlei, eticheta, capisonul

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, Da, sticlele de Prestige sunt mai late in partea de sus si au anul trecut mai sus parca. Oricum diferenta mare intre etichete nu prea este.

    [Raspunde]

  4. berbecutioon 08 Nov 2011 at 4:32 PM

    Chiar am gustat si eu Merlot-ul acesta zilele trecute, impresia cu care am ramas e ca pentru pretul cerut, cam asta e si in sticla. Pe de alta parte a avut un partener dublu ca pret in competitie si l-a batut. L-am pus la 81 pct, poate cu 1-2 puncte peste normal pentru victorie. DUpa vreo 3-4 zile, si la o temperatura putin mai mare a devenit neinteresant.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Mie mi s-a parut ca la banii astia gasesti chestii mai bune pe piata. De exemplu V-Legends de la Recas, ca sa nu zic de Frunza…:). Mai era si ceva de la Vinarte, parca Castel Starmina..iarasi un vin ieftin care mi-a placut. Si din exemplele de mai sus iei cam doua sticle de pretul celei de fata…

    [Raspunde]

  5. Mihaion 08 Nov 2011 at 9:40 PM

    Intr-adevar, etichetele respective arata …hmmm…sifonate . Cam asa am patit si eu odata cand am incercat cu tot dinadinsul sa dezlipesc o eticheta pentru amintire, iar cand n-a mers am lipit-o la loc.
    Fara nici o aluzie la sticlele prezentate de Jimmy de mai sus….

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Mihai, probabil a fost de la transport, cred ceva legat de umezeala si condens…nu cred ca au plecat asa de la noi.

    [Raspunde]

  6. berbecutioon 09 Nov 2011 at 12:45 AM

    @Dan: Inca nu am ajuns la cele mentionate de tine, mai am de munca la rosii 🙂

    [Raspunde]

  7. […] Prestige 2008 (13,5 %) Despre fratele de la Elite am mai scris si nu m-a convins foarte tare. Prestige-ul de fata se prezinta insa mult mai […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply