Oct 20 2011

Un Merlot mai “usurel”: Caloian Merlot 2010

Published by at 11:41 AM under Crama Oprisor,Merlot,Rosu,Sec

 

Se pare ca paradoxal in ultimul timp sunt inconjurat de vinurile din Gama Caloian ale celor de la Oprisor. Dupa istorisirea cu Fetesca Neagra, recunosc ca din curiozitate am incercat zilele trecute si un Merlot. Daca la Feteasca Neagra nu prea sunt standarde de comparatie sau asteptari initiale, fiecare producator vinificandu-l in stil propriu, la Merlot e alta poveste. Nu cred ca ne putem plange ca nu avem Merlot-uri pe piata,de la cele de sub 10 lei pana la 100 lei sticla. Vorbesc de cele autohtone…

In fine, ceea ce pot spune de la bun inceput este ca la Oprisor, fata de altii producatori, Feteasca Neagra si Merlot-ul nu prea au multe in comun. Cel putin in gama Caloian. De fapt au un singur lucru: sunt vinuri “fresh”, proaspete, tinere, facute pentru consum curent.

 

Culoare: Rubiniu dechis, semitransparent, aduce vizual cu un Pinor Noir si anunta deja caracterul “light” al mostrei de fata

Nas: arome de visine, prune, strafide si ceva note ierboase si drojdii reziduale care dispar destul de repede la contactul cu aerul. (e drept sticla a fost supusa consumului imediat dupa desfacere)

Gust: Un corp mediu spre usor, cu un echilibru bunicel intre aciditate (parca un usor deficit de aciditate, dar e posibil sa vina si din comparatia involuntara cu Feteasca Neagra, mult mai acida), alcool si tanini acestia din urma observandu-se tarziu si sperios, de abia in postgust. Domina aromele de visine (compot!?!?), cirese,  ceva vanilie si cacao (interesant totusi daca a vazut baricul).  Postgustul este scurt, cu aceleasi arome de visina si ceva note ierboase plus aparitia meteorica, dar neintruziva, a unor tanini destul de tinerei, dar polisati. Alcoolul (13%) este corespunzator integrat si chiar da o senzatie de demisec la primul contact, dar care nu strica “tabloul” de ansamblu si rotunjeste corpul. Totusi vinului ii lipseste complexitatea si desi ofera o senzatia catifelata omniprezenta pe palat , structura nu se ridica la nivelul unui exemplar demn de mentionat.

Pe scurt: un vin corect, de consum curent, fara cine stie ce complexitate si un pic cam apos. O varianta fructata, prietenoasa (“light”) de Merlot, recomandata mai ales celor aflati la primele contacte cu vinurile rosii. De preturi nu mai discutam, e valabila pentru toata gama discutia de la Feteasca Neagra.

P.S. Am cautat poza de 2010, nu am gasit decat variantele 2009 si 2008,  prezentarea cred ca este aceeasi.

 

6 responses so far

6 Responses to “Un Merlot mai “usurel”: Caloian Merlot 2010”

  1. Mihaion 20 Oct 2011 at 6:34 PM

    Am avut aceeasi impresie despre gama Caloian. Interesant e faptul ca vinurile nu sunt baricate (asa m-a asigurat prezentatorul), asadar aromele de vanilie si lemn dulce apar in urma vinificarii (nu vreau sa sugerez posibilitatea folosirii chips-urilor de un producator ca Oprisor).

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Mihai, E posibil sa apara si de la drojdii…care dau si renumitul terroir de Oprisor..:)

    [Raspunde]

  2. berbecutioon 22 Oct 2011 at 10:36 PM

    <>. Sa mai rasucesc si eu cutitul in rana lor: descrierea se potriveste unui vin de 10-15 lei, nu unuia de 30 ;). Dar cine stie…participarea la absolut toate balciurile si sarbatorile campenesti din tara o fi prolifica. Vineri au reusit la Muzeul Satului sa vanda de chiar 400 de lei intr-o zi!!! Cumparati actiuni la ei cat mai repede ca viitorul suna bine!

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, De exemplu la un magazin de pe langa mine e la 22 lei..ceea ce mi se pare apropiat de un pret corect pentru gama respectiva.
    Pretul din Real de exemplu (39 lei)e mult prea mare pentru asa ceva si eu zic ca mai mult rau isi fac cu pretul respectiv..
    Actiuni cred ca trebuie sa ceri la Carl Reh, firma mama..:))

    [Raspunde]

  3. berbecutioon 23 Oct 2011 at 12:34 AM

    Facem pariu ca in 1-2 luni vei avea 39 de lei si la magazinul de langa tine? La cel de langa mine asa s-a intamplat 😉
    De prin casa asa..ma bate gandul sa incep niste teste comparative cu vinuri de pe afara la jumatate de pret, un singur soi, nu cupaje, existente si la noi, sa vedem cam cum stam de fapt cu raportul calitate/pret. Mi se pare ca de cateva luni lucrurile au luat-o razna rau.

    [Raspunde]

  4. […] Oprisor.  In aceleasi auspicii ca data trecuta.  Cu o parte din ele m-am mai vazut si in trecut aici, aici si aici. Aseara am completat seria de Caloian-urilor […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply