Oct 20 2011

Un Merlot mai “usurel”: Caloian Merlot 2010

Published by at 11:41 AM under Crama Oprisor,Merlot,Rosu,Sec

 

Se pare ca paradoxal in ultimul timp sunt inconjurat de vinurile din Gama Caloian ale celor de la Oprisor. Dupa istorisirea cu Fetesca Neagra, recunosc ca din curiozitate am incercat zilele trecute si un Merlot. Daca la Feteasca Neagra nu prea sunt standarde de comparatie sau asteptari initiale, fiecare producator vinificandu-l in stil propriu, la Merlot e alta poveste. Nu cred ca ne putem plange ca nu avem Merlot-uri pe piata,de la cele de sub 10 lei pana la 100 lei sticla. Vorbesc de cele autohtone…

In fine, ceea ce pot spune de la bun inceput este ca la Oprisor, fata de altii producatori, Feteasca Neagra si Merlot-ul nu prea au multe in comun. Cel putin in gama Caloian. De fapt au un singur lucru: sunt vinuri “fresh”, proaspete, tinere, facute pentru consum curent.

 

Culoare: Rubiniu dechis, semitransparent, aduce vizual cu un Pinor Noir si anunta deja caracterul “light” al mostrei de fata

Nas: arome de visine, prune, strafide si ceva note ierboase si drojdii reziduale care dispar destul de repede la contactul cu aerul. (e drept sticla a fost supusa consumului imediat dupa desfacere)

Gust: Un corp mediu spre usor, cu un echilibru bunicel intre aciditate (parca un usor deficit de aciditate, dar e posibil sa vina si din comparatia involuntara cu Feteasca Neagra, mult mai acida), alcool si tanini acestia din urma observandu-se tarziu si sperios, de abia in postgust. Domina aromele de visine (compot!?!?), cirese,  ceva vanilie si cacao (interesant totusi daca a vazut baricul).  Postgustul este scurt, cu aceleasi arome de visina si ceva note ierboase plus aparitia meteorica, dar neintruziva, a unor tanini destul de tinerei, dar polisati. Alcoolul (13%) este corespunzator integrat si chiar da o senzatie de demisec la primul contact, dar care nu strica “tabloul” de ansamblu si rotunjeste corpul. Totusi vinului ii lipseste complexitatea si desi ofera o senzatia catifelata omniprezenta pe palat , structura nu se ridica la nivelul unui exemplar demn de mentionat.

Pe scurt: un vin corect, de consum curent, fara cine stie ce complexitate si un pic cam apos. O varianta fructata, prietenoasa (“light”) de Merlot, recomandata mai ales celor aflati la primele contacte cu vinurile rosii. De preturi nu mai discutam, e valabila pentru toata gama discutia de la Feteasca Neagra.

P.S. Am cautat poza de 2010, nu am gasit decat variantele 2009 si 2008,  prezentarea cred ca este aceeasi.

 

6 responses so far

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply