Oct 12 2011

Despre Caloian Feteasca Neagra 2010 si Revolutia Romana

Published by at 12:41 PM under Crama Oprisor,Feteasca Neagra,Rosu,Sec

 

 

Despre Gama Caloian acelor de la Oprisor am mai scris aici. Adica despre Zinfandelul Alb, o idee de marketing destul de reusita, vin corect si interesant.  Zilele trecute mi-a trecut (sic!) prin fata o Feteasca Neagra din aceeasi gama. Nu stiu daca numarul de sticle este limitat ca la Zinfandel Alb, cert este ca si Feteasca Neagra, daca nu ma insel, a fost creata de acelasi autor: Liviu Grigorica.

Asa cum sta bine oricarui lucru atins macar un pic de specificul romanesc, pentru Feteasca Neagra nu exista o idee clara despre cum ar trebui sa fie si sa arate, inca se fac experimente pe la mai toti producatorii, fiind mult trambitata ca soiul cu care am putea sa “rupem gura” strainatatii.  Imi este teama sa nu se intample ca la copilul cu mai multe moase,  sa nu ajunga sa moara “speranta”, fara sa confirme vreodata. Daca iau la rand sticlele de Feteasca Neagra de pe rafturile magazinelor sau de prin HORECA, personal, pot confirma ca zicala “cate bordeie, atatea obiceie” se aplica consistent la noi si in industria vinului. Unii o fac mai spre Pinot Noir, altii spre Merlot sau Cabernet Sauvignon, ca sa nu mai amintesc de valul de “plonk” pe care aveti ocazia sa il gasiti daca va aventurati in jurul pragului psihologic  de 10-12 lei/sticla.

In cazul de fata, nu e cazul (sic!), Gama Caloian o gasiti doar prin restaurante si magazinele de specialitate, in afara de o situatie devenita clasica, cand o gasiti in retail, adica la Real, dar va trebui sa va intoarceti tot spre magazinele de specialitate (sic!) daca vreti sa o achizitonati la un pret decent (adica intre 25 si 30 lei) pentru ca la Real, printr-o ingenioasa politica de stabilire a preturilor, e vreo 39 de lei.

In concluzie, datorita pretului, peste media straturilor de noroi oenologic in care cautam de regula diamantele putem avea o surpriza placuta.

 

Culoare: un rubiniu clar, cu nuante purpurii

Nas: curat,  prune, ceva condiment (piper?) si note vegetale

Gust: tanar, cu un corp mediu, vioi, sustinut de o aciditate peste medie care aduce in prin plan notele de prune (magiun), cirese amare,  piper ceva cacao si visine. Prima data esti intampinat de aciditatea atacului care apoi face loc elegant aromelor si  taninilor moi, pentru a se pierde intr-un postgust mediu, usor astringent, in care visina si ciresele negre predomina. Alcoolul (13.5%) este bine integrat,  se simta poate doar putin in nas.

In majoritatrea cazurilor, subconstientul propriu va incerca sa clasifice vinul intr-o categorie sau sa il asocieze unui alt vin pe care l-a mai baut. Daca stau sa ma gandesc, practic nu e nici Merlot (desi are prune), nu e nici Pinot Noir (desi are aciditate din plin), nici Cabernet Sauvignon (tanini foarte moi si fara fructe de padure), deci poate fi altceva? Parerea mea, tinand cont si de cine a facut-o, ca este Feteasca Neagra. Poate ii trebuia mai mult piper, poate ca aciditatea este cam mare, dar este prima Feteasca Neagra pe care nu o pot incadra la alte soiuri clasice.

Are insa o problema: celelalte “Fetesti” de prin piata, facute pe calapodul altor soiuri si care adesea par mai atractive si mai “abordabile” consumatorilor care tind sa le confunde cu ceea ce ar trebui sa fie acest soi romanesc. Tendinta periculoasa la noi in vinificarea si adesea si in aprecierea acestui soi autohton, este confundarea cu Merlot-ul, lucru care nu face bine nici vinului si nici industriei, deoarece cu o Feteasca Neagra gen Merlot nu o sa avem vreodata sperante sa ne impunem in exterior.

Concluzia este ca am in fata un vin bun, posibil un varietal autentic de Feteasca Neagra, dar in acelasi timp controversat, demn de intrebarea dintr-un film clasic despre Revolutie:  “A fost sau nu a fost?”

P.S.  Ideile sunt oricum impartite si in blogosfera: aici si aici, despre varianta 2008. Cred ca putem afirma ca si controversele pe seama lui ii confera tipicitate de soi specific romanesc pana la urma….

 

39 responses so far

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply