Oct 07 2011
Piatra de pe inima: Revista Vinul.ro, Nr. 42
In urma periplului de sambata de care am inceput sa scriu aici si am ramas dator cu inca doua posturi (pe care din motive tehnice si logistice nu am apucat sa le insir pe ecran), mi-am insusit (fara contraprestatie financiara) ultimul numar din revista de mai sus. Numarul 42.
Si cum am vazut un post la George pe blog cu « revista presei » privitoare la numarul de mai sus, m-a incercat brusc un sentiment de culpa autoindusa (in urma caruia m-am “confesat” colegului, afland ulterior ca nu am fost chiar singurul care a intrat in circumstantele respective in posesia revistei). De aceea m-am gandit ca ar fi de bun simt sa ma revansez si sa impartasesc si cu voi cateva idei desprinse din citirea revistei.
Trec peste faptul ca este cam singura revista de specialitate (de care am cunostinta) ce s-a mentinut pe plaiuri mioritice si a ajuns chiar la numarul 42. Ciudat chiar, tinand cont ca la noi consumatorul nu da bani nici macar pe un vin bun, dar pe o revista despre vin? Deci ce putem citi:
- prezentarea juriului de la Premile de Excelenta Vinul.ro care, pe langa specialisti din tari cu industrie a vinului dezvoltata cuprinde in premierea si un “Master of Wine”: Caroline Gilby, care nu e tocmai straina de vinurile de pe la noi, despre care a scris in mai multe randuri. Interesant daca de data asta o sa mai vedem printre premianti pleiada clasica de “dulci” si “semi-dulci” , cum ar fi de exemplu celebra “Tamaioasa Vita Romaneasca“ de la Vincon.
- O trecere in revista interesanta a principalelor crame din Ardeal: Nachbil, Telna, Jidvei, Domeniile Boieru, insotite de note de degustare.
- Cateva cuvinte despre vinurile noi ale celor de la Crama Garboiu cu cateva curiozitati pe care de abia astept sa le incerc (Plavaie si Feteasca Alba), plus clasica Sarba in varianta 2010.
- La categoria “Superpremium” avem un scurt interviu cu D-nul Rotenberg, doua prezentari a unor crame de peste Dunare: Bessa Valley (care are o sora mai mica la Aliman) si Damianitza impreuna cu ceva note de degustare ale vinurilor plus o prezentare a unui producator francez independent de sampanie (Cattier) cu rezultate deosebite, dar de care nu a auzit foarte multa lume (si recunosc ca nici eu pana acum). Interesant!
- Urmeaza apoi un reportaj de life-style (eu cu life-style-ul am “some issues”) si un interviu cu D-nul Petre Badea din care aflam de soarta trista a complexului de la Valea Calugareasca (ca de altfel a atator institute de cercetare in domeniul vinificatiei de prin tara doborate de problemele clasice: lipsa de fonduri, revendicari de terenuri, legislatie incoerenta si in final faliment) Trist, mai ales ca situatia nu se rezuma doar la industria vinului…
- Urmeaza un articol despre industria dopurilor de pluta din Portugalia din care aflati ca daca preferati vinurile cu acest tipd e inchidere faceti bine si mediului si un jurnal de campanie al Cramei Oprisor (chestia cu Jderu si Calauza incepe sa devina varianta “trendy” a lui Guta cu Cotnari. Nu stiu pe unde am vazut scris mare ca trebuie sa ne asteptam la o invazie de Jderi…macar vinurile lor sunt corecte si poate mai schimba din optiunile “publicului larg”, orientat cu vehementa catre siropurile alcolizate autohtone). Exista si un articol de marketing, cu un profil al cerintelor consumatorului de vin, pe care l-am apreciat din punctul de vedere al specialistului (sic!). Poate il mai citesc si unii dintre “gigantii” de pe la noi si isi mai pun niste intrebari.
- Partea de bucatareala contine un interviu cu Florin Dumitrescu, unul dintre membrii juriului de la Master Chef Romania (pe care il astept sa inceapa asa cum asteapta telenovelistele “Nora pentru Mama” sau cum ii zice acu), un articol extrem de interesant al D-nului Somelier Marian Timofti despre rolul grasimilor in perceperea caracteristicilor vinului si o reteta la iarba verde cu tuse frumoase de agroturism a lui Razvan Voiculescu.
- Finit coronat opus: recomandarile colegilor de blogareala si ale editorilor; va las sa le descoperiti singuri. (pot sa va spun doar ca la Ciprian se regaseste celebrul Riesling-ul de Rin, care a starnit controversa celor 300 de degustari)
Deci pe scurt, ca o impresie generala: o revista necesara pentru piata vinului autohtona, care desi poate parea ca se adreseaza unui public destul restrans o recomand tuturor celor care vor sa aiba habar de ceea ce au in pahar. Stiulul e lejer, prietenos si sigur multi ar avea de invatat daca ar frunzari-o.
Acum vine intrebarea cheie: unde o gasiti? Fie faceti ca mine si o intalniti sporadic pe la diferite evenimente in domeniu, fie mai bine va faceti abonament, care costa 100 ron/an, din care deduceti 35 ron pretul unei sticle de White Artisan oferita cadou fiecarui abonat. Daca aveti norocul sa castigati si unul dintre cele trei sejururi la Casa Cristina din Campulung (merita, va spun de la fata locului) atunci iese mai mult decat gratis (are grad de comparatie “gratis”?!?!?).
Cam atat…recunosc ca ma simt mai impacat cu mine insumi acum….:) Urmeaza review-urile vizitelor de sambata de la S.E.RV.E. si Lacerta, cu care am ramas dator…si sunt chestii interesante de povestit.
P.S. Am “imprumutat” poza cu revista de la George. Acum chiar am constiinta curata….:)