Sep 20 2011
Cateva cuvinte despre V-Legends, variantele pe alb
Nu are rost sa intru in foarte multe detalii si prezentari, deja gama V-Legends de la Recas este arhicunoscuta publicului (si aici sper ca nu ma refer doar la internauti).
Pe scurt, sambata am avut ocazia sa beau la un eveniment doua vinuri din aceasta gama care mi s-au parut diametral opuse, adica un Chardonnay (de fapt renumitul Chardonnay care este banuit ca este vandut si la Carrefour sub brandul „Frunza”) si un Dry Muscat care este de fapt un Muscat Ottonel si numai dry nu este.
Despre Chardonnay numai de bine, fapt ce poate deduce si din numeroasele review-uri de pe blogurile “de specialitate”. Un vin tanar, proaspat, facut in stil de Lume Noua cu note citrice, florale, putina vanilie de laniste urme de lemn (nu va mai ganditi la baricuri) si un echilibru foarte bun intre aciditate si alcool. Pe scurt un „best-buy”, cu cel mai bun raport pret/calitate in cazul variantei Frunza, chiar in urma scumpirilor usoare din ultimul timp (10.99 lei de la 9.99 parca).
Dry muscat-ul este la polul opus…din mai multe puncte de vedere. Desi este etichetat ca un demisec cu 13% alcool (Chardonnay-ul de mai sus are 13,5% culmea) in gura seamana izbitor cu un demidulce. Un corp greu, pronuntat, chiar deranjant si note de alcool pe fondul unei aciditati deficitare si a unui gust fad. Ceea ce il mai salveaza este nasul specific cu armele cunoscute de muscat. Sa nu ma intelegeti gresit, este departe de variantele indulcite artificial ale „greilor” in domeniu de pe la noi, dar comparat cu Chardonnay-ul asa pare.
Din punctul meu de vedere, dupa ce am baut cam tot ce este pe alb de la gama V-Legends a celor de la Recas, as spune ca cele doua de mai sus sunt la extreme. Chardonnay-ul elegant, echilibrat cu alcool bine integrat, Dry Muscat-ul greu, vulgar si putin cam dulce pentru un demisec.
Nu sunt neaparat exemple de “asa da” si “asa nu” ci reprezinta pana la urma doua abordari si stiluri diferite pentru consumatori diferiti. De ce spun asta? Pentru ca per total in seara respectiva a fost preferat mai mult Dry Muscat-ul decat Chardonnay-ul. Se pare ca anii de Grase de Cotnari, Pietroase, Busuioace (!?!?) si Tamaioase indulcite isi spun cuvantul in comportamentul de consum al romanilor.
In rest, la fel cum am spus si la inceput, despre V-Legends numai de bine. La ora actuala este singura “linie” consistenta sub aspectul calitatii vinurilor si corecta, pentru banii ceruti. Dintre vinurile albe, eu m-as opri la Chardonnay si Sauvignon Blanc pe primele locuri in preferintele personale, urmate de Pinot Grigio, Riesling Italian si Dry Muscat.
P.S. Am vazut zilele trecute intr-un magazin de specialitate din Pitesti o sticla de V-Legends pe care scria Furmint. Fiind vinificata tot spre dulce nu m-am incumetat sa o incerc, dar am fost surprins, pentru ca nu stiam sa existe asa ceva. Probabil o fi fost dintr-un an mai vechi…de aici si scepticismul cu care am tratat-o instantaneu.
Sauvignonul Blanc cu ti s-a parut? Momentan sunt intr-o etapa in care “cercetez” cu paharul acest soi, si mi-ar fi util sa stiu la ce sa ma astept -daca e de genul Dry Muscat-ului, mai bine caut ceva de Chile.
[Raspunde]
Nu, nu stai linistit…
E chiar destul de acid, cam prea acid pentru gustul meu, dar deh e Sauvignon Blanc. Ai citrice, ceva fructe exotice, putin fan proaspar cosit…o sa ti se para ciudat de apropiat de Lumea Noua. De fapt cam toata gama V-Legends e facuta pe stil nou..:)
Mai poti incerca si Nec Plus Ultra de la Jidvei, e ok, desi la raport pret /calitate Recas este peste. Avea George un review competent despre el.
Si parca ti-am mai zis de unul pe site la tine…
[Raspunde]
Nu subscriu la Dry Muscat, am o impresie un pic mai buna despre el, insa probabil in combinatie cu celalalt poate trezi asemenea atribute.
Despre SB 2010 – numai de bine as zice eu.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
September 21st, 2011 at 10:26 AM
@berbecutio, La asta m-am gandit si eu..
Oricum nu m-am omorat niciodata dupa Muscat Ottonel. De gustibus….
Dar asa cum am spus nu este de lepadat la ce avem noi pe piata in categoria asta spre dulce.
[Raspunde]
Dry Muscat-uri bune mai puteti gasi de la Alcovin Macin si Domeniile Urlati
[Raspunde]
Si Lacerta..
[Raspunde]
@Ciprian: mersi de info, daca am ocazia chiar sunt curios sa le incerc.
@Berbecutio: da, stiu ca au si eu un Muscat Ottonel, chiar in sec, da’ imi e frica deja de pret..:)
[Raspunde]