Aug 22 2011
Despre (inca) un vin verde…
Dupa ultimul “review” la un vin verde pe care l-am scris, remarcam existenta in Auchan a unui alt specimen (cel in cauza nu se mai importa) pe care, din pura curiozitate, am fost obligat sa il incerc. Despre vinul verde nu mai povestesc, gasiti detalii in postarea anterioara. Mostra de fata se numeste Tribuno si asa cum sta bine unui produs de hypermarket este rezultatul eforturilor conjugate ale producatorului (Vinho Borges), retailerului (Auchan) si importatorului (Cramele Recas, apare pe undeva pe sticla). Rezultatul are 9% alcool, vine din Portugalia si costa (dupa ce a trecut prin toate lanturile distributiei de mai sus) aprox. 14 lei. Asadar:
Culoare: un galben pai extrem de deschis, aproape clar, unul dintre cele mai “decolorate” vinuri cu care m-am intalnit. Daca mai punem la socoteala si faptul ca sticla are tente albastre, care albesc si mai mult produsul final, rezulta un efect destul de “incitant” si o sticla care sare in ochi printre valurile galben-oxidate (sau oxidative, sic!) ale vinurilor autohtone.
Nas: destul de puternic, fructat, chiar impresionant, tinand cont de culoare (care te trimite cu gandul la apa) plus ceva note minerale
Gust: Desi ma asteptam la ceva similar Casal Mendes, acesta este altceva. Are bineinteles acelasi caracter petiant specific vinurilor verzi, dar in plus are complexitate si corp. Nu este la fel de subtire si usor ca celalalt (care parea un sprit usor facut cu un Sauvignon Blanc mai de soi). Este complex, catifelat, dar in acelasi timp crocant si tanar.
Un atac cam prea acid (dar care nu sare calul), cu note citrice si de “stone fruits” (caise, piersici), urmat de note minerale bine integrate unui corp mediu care mai domoleste din aciditatea initiala. Finalul este mediu-scurt, caracteristic unui vin fara mari pretentii, dar care nici nu dezamageste. Una peste alta m-a surprins placut, mai ales la nivelul aromelor si complexitatii fata de Casal Mendes si in consecinta il recomand ca fiind o alegere fericita pentru un sprit intr-o zi torida, insotit de ceva preparate culinare din zona pestelui slab sau al fructelor de mare…chiar un piept de pui la gratar marinat cu lamaie.
Tinand cont de cine este produs (Vinho Borges) am o vaga banuiala, pe care voi incerca sa o confirm printr-o degustare ulterioara, ca e acelasi lucru cu celebrul Gatao alb produs ce aceeasi casa. Deci un fel de pisica deghizata… Poza nu am gasit pe net pe niciunde, referintele cu privire la nume duc spre un vin produs de Borges pentru marii retaileri (Auchan). De ratat nu o sa il ratati la raft, datorita culorii sticlei si a etichetei de smarald caracteristice vinurilor verzi.
Salut,
Am observati si eu vinul respectiv, si am fost descurajat de culoarea ..incolora si de informatiile minime de pe eticheta (desi imi plac etichetele minimaliste); am luat un Sauvignon de Chile in loc.
In urma review-ului tau, voi incerca cu siguranta vinul verde, mai ales ca se preteaza zilelor sufocante care urmeaza, si o sa scriu o postare pe acest subiect.
Toate bune,
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
August 23rd, 2011 at 10:23 AM
@Mihai, Sa stii ca din cauza culorii e cam penalizat pe piata noastra…oricum vinul mi s-a parut ok la banii astia, tinand cont de niste “bombe” autohtone pe care se cer uneori chiar mai multi bani!
Sunt curios cum o sa ti se para..
[Raspunde]
Am descoperit si eu diamantul asta anul trecut, m-a impresionat. 14 lei+ 9% alcool + reflexele albastre ale sticlei+semiefervescenta sa merg ca unse pe caldura.
Si da, si eu l-am cautat atunci si n-am gasit nimic despre el pe net :).
[Raspunde]
Un vin bun la banii astia intr-adevar! Pe mine, intr-adevar, m-a surprins placut!
[Raspunde]
[…] unde produsul de mai sus face furori. Despre vreo doua variante de gasit pe la noi am scris si eu (aici si aici) si o sa va mai aduc in atentie cateva incercate cu aceasta ocazie. Preturile sunt mai mult […]