Jul 15 2011
Cu ce isi indulcesc grecii criza? Mavrodaphne of Patras
Problemele cu care se confrunta economia elena sunt deja arhicunoscute…datorie publica prea mare, somaj, restrictii bugetare (la modul ca nu se mai acorda al 14-lea salariu la bugetari..), manifestari de strada, etc. Cum poate in aceste conditii de austeritate grecul obisnuit sa isi mai indulceasca putin supararea? Sa nu spuneti Lacrima lui Ovidiu ca nu e cazul..:). Ovidiu era roman. Au si ei variante de vin dulce-licoros. Eu stiu doua: Muscat de Samos (alb) si Mavrodaphne (Mavrodafni) of Patras (rosu).
In continuare o sa vorbim despre cel de al doilea, Mavrodaphne of Patras. Bineinteles se produce in regiunea Patras din nord-vestul extrem al Peninsulei Peloponez, in stil de vinificare “solera” din soiul de strugururi cu aceeasi denumire, uneori in cupaj cu Korinthiaki negru, cum este si cazul de fata. Alcool 15%, zahar 130g/l, il gasiti la Real pe la un 20 de lei, varianta produsa de Kourtakis SA. Genul acesta de vin este folosit destul de des si in bisericile grecesti la impartasanie, existand de asemenea si varianta “single vintage”, dar mult mai scumpa decat varianta “blend”, cum este cea de fata.
Culoare: Rosu deschis, rubiniu, stralucitor, chiar spre un chihlimbar mai inchis
Nas: Intens, aromat, specific vinurilor de desert, cu arome de fructe confiate (prune, smochine, curmale) si stafide, note subtile de ciocolata neagra si caramel.
Gust: Atacul este extrem de dulce, specific vinurilor licoroase, de desert, cu stafide, smochine si ceva prune uscate, urmat de o aciditate medie care “salveaza” vinul si ofera un post-gust lung cu note de ciocolata si caramel, alaturi stafide gabene. Alcoolul se simte, dar nu foarte pronuntat fiind destul bine integrat cu zaharul.
Pentru amatorii de puncte, vinul a primit 84 pct. de la Parker (Wine Advocate) si 88 pct. de la Wine Spectator. In treacat fie spus Muscat-ul de Samos (se gaseste tot in Real) a primit 86 de pct. de la Parker ceea ce ma face curios cu privire la acesta (l-a incercat cineva?).
In concluzie, un vin bun de desert, care merge bine in doze mici, cu chestii dulci sau cu ciocolata, caracterizat de o aciditate bunicica, dar nu stralucitoare. O alternativa extrem de tentanta si sub aspectul pretului la autohtonul “Lacrima lui Ovidiu” 5 ani, care, in varianta actuala, te cam face sa plangi dupa ce era odata acest vin.
Le-am vizitat acum cativa ani crama. Arata foarte bine, sus pe un deal cu marea la picioare si cu incredibilul pod Rio-Antirio pe fundal. Din cate imi amintesc este fondata de catre un neamt, undeva pe la inceputul secolului trecut.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 18th, 2011 at 4:09 PM
@Nicusor Cazan,
Sa nu fi fost la asta: http://en.wikipedia.org/wiki/Achaia_Clauss
E cea mai renumita crama care produce Mavrodaphne si e proprietatea nemtilor. Plus ca are si profil turistic.
Oricum mai sunt si altele si s-ar putea si de unde este vinul sa fie tot nemteasca, ce e drept nu stiu sigur.
De cand au intervenit nemtii in productia de Mavrodaphne, am auzit ca s-a mai rafinat produsul, au inceput sa scoata “vintage” pe langa blend-uri si bineinteles au sporit marketing-ul si vanzarile la export (SUA, Germania, etc.)…:)
[Raspunde]
Da. Ai dreptate. Am confundat cu Achaia.
[Raspunde]
Dan, am baut eu Muscatul de Samos, anul trecut. E miere lichida. Daca iti place vinul dulce isi merita banii.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
July 19th, 2011 at 10:56 PM
@Mona, M-am gandit eu ca trebuie sa fie mai dulce, in primul rand conditiile meteo pentru vie…
Mavrodaphne are ceva aciditate si pare ceva mai light la capitolul vinuri dulci. Beau destul de rar vin dulce si mai mult din curiozitate..pe care de obicei mi-o satisfac cu maxim un pahar
[Raspunde]