Jun 28 2011

Daca e vara e verde…Vinho Verde: Casal Mendes

Published by at 2:13 PM under Alb,Portugalia,Sec

 

In cautarea unui vin usor de vara, m-am intors la un “old reliable” pe care il aveam prin casa de cateva luni. Cand l-am baut prima data a fost in urma unui post de pe blogul lui George, vara trecuta si a facut o impresie foarte buna atat mie cat si “anturajului”.

Este vorba despre un “vin verde” (Vinho Verde) produs in nordul Portugaliei, un vin simplu, necomplicat, putin alcolizat (parca 9% alcool) si destul de petiant pentru a fi pe placul bautorilor de “spritz” autohtoni…Este un cupaj de Azal cu Pederna, s-ar putea sa nu fi auzit de aceste soiuri, sunt specifice mai mult producatorilor mici, traditionali, care le cultiva in general in gradini impreuna cu legume si alte culturi…un fel de bolte de vita de la noi..:)

Producatorul este Alianca, in portofoliul lor apare acum cu alta eticheta, versiunea 2010. Problema este ca sticla de fata am cumparat-o acum cateva luni de un distribuitor Recas, ei fiind cei care importau vinul in Romania. Zic importau pentru ca nu l-am mai vazut in ultimul timp nici in Auchan nici la distribuitorii Recas. Cand exista era undeva pe la 11-12 lei.

Culoare: galben deschis cu nuante verzui pe margini, destul de inchis pentru un vin verde.

Nas: delicat, fructat, cu note de lamaie si fructe exotice.

Gust: confirma aromele de mai sus, proaspat, citric, banane, mango si alte fructe exotice, Aciditate ridicata, dar fara sa se simta acru datorita caracterului petiant (frizant, cum vreti sa ii spuneti), de sampanie (chiar se vad bulele cum se ridica din pahar). Corect echilibrat, in ciuda continutului redus de alcool nu se simte ca un suc. Postgust scurt cu note citrice si o senzatie dulce slab pronuntata care ii confera un final usor catifelat, surprinzator pentru aciditatea inerenta.

Pe scurt, un vin racoritor si proaspat, care trebuie servit rece, ideal pentru un sprit de vara (nu mai e nevoie nici de apa minerala) care merge combinat si la o masa usoara cu peste, fructe de mare, legume la gratar, etc.

Cum nu se mai gaseste  specimenul de mai sus in magazine cel mai probabil  ma voi orienta in viitor spre un vin verde de la un alt producator; am  vazut ca mai sunt de la Tribunho pe la acelasi pret sau de la Gazella un pic mai scump.

 

6 responses so far

6 Responses to “Daca e vara e verde…Vinho Verde: Casal Mendes”

  1. Sorinon 28 Jun 2011 at 5:03 PM

    Ah, deci nu il mai gasesc? Eu am incercat anul trecut o (un?) Gazella – a fost destul de bun, dar poate o idee cam scump.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Sorin, Da, nu cred ca il mai aduc cei de la Recas…e posibil sa mai gasesti sticle ratacite pe la distribuitori, dar deja e prea vechi pentur un vin verde de baut. Si asta nu mai era asa “fresh” ca cel pe care l-am baut anul trecut…
    Parca pe la real am mia vazut ceva de la Casal Mendes dar parca era Rose?!?..
    Mi se pare ca mai au prin Auchan vin verde, ceva Tribunho parca ,la un pret mai acceptabil…am auzit de bine si de el.
    Gazzela da e cam scump, parca sare de 20 ron…

    [Raspunde]

  2. George Miteaon 29 Jun 2011 at 12:33 PM

    Sa-ti fie de bine! Poti sa mai intri la mine pe blog, poate mai gasesti si altele:)))
    On topic: eu l-as lasa in pace, as cumpara chestiuni mai recente.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @George Mitea, Intru, intru, sunt fidel..:Oricum cateva sticle achizitionate de mine si de prieteni vara trecuta ti se “datoreaza” in exclusivitate..:) Ar trebui sa iei comision de la Recas…cu chitanta offcourse..:)
    Corect, vinul verde se bea tanar, deja asta isi cam pierduse din “vioiciune”, dar sunt in plin proces de lichidare al stocului si am inceput cu prioritatile..

    [Raspunde]

  3. […] ultimul “review” la un vin verde pe care l-am scris, remarcam existenta in Auchan a unui alt specimen (cel in cauza […]

  4. […] de mai sus face furori. Despre vreo doua variante de gasit pe la noi am scris si eu (aici si aici) si o sa va mai aduc in atentie cateva incercate cu aceasta ocazie. Preturile sunt mai mult decat […]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply