Jun 07 2011

Despre topuri si concursuri la romani….

Published by at 9:40 PM under Altele

 

Intre 26-29 mai s-a desfasurat la Bucuresti un concurs international de vinuri, International Wine Contest Bucharest 2011 (IWCB). Sub patronajul OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului) si nu prea, dupa cum puteti citi Aici. In fine, obisnuiti fiind cu organizarile si reorganizarile de la noi, trecem mai departe. Demersul este laudabil, fiind un pas inainte pentru industria de vin din Romania si mai ales pentru internationalizarea ei. Detaliile tehnice privind juriul le puteti gasi pe blogul lui George Mitea precum si cateva pareri personale pe care la impartasesc intrutotul.

In plus mai sunt cateva nelamuriri pe care mi le exprim retoric, bineinteles, fara a-mi aroga dreptul de atrage pe cineva la raspundere. Nu sunt eu in masura sa o fac, nu cred ca am pregatirea si “inside”-ul necesar pentru a analiza in profunzime domeniul si nici nu cred ca este cazul.

Asadar sa incepem cu finalul: lista premiantilor. In afara de faptul ca nu m-as mira ca acolo sa fie trecute si 2-3 marci de bere sau spirtoase (apropo, chiar sunt trecute niste vinars-uri acolo la concurenta directa cu vinurile…or fi fost notate dupa aceleasi standarde? La degustarea in orb au fost declarate vinuri?), ca oricum sunt toate la gramada ani, soiuri, seci, dulci, etc., sunt intrucatva contrariat de cateva scoruri. Spre deosebire de colegul George care nu a avut (ne)placerea de a gusta Vita Romaneasca de 90 si ceva de puncte de la Vincon, ii transmit cordial sa se abtina.  Am incercat eu o data  si mi-a fost de ajuns: plat, dulce, fara gust, alcool cat cuprinde. Un hit, ce mai! Acum nu mai stiu daca era chiar varful calitatii, anul 2006, dar oricum era o distanta de vreo 25 de puncte (nu in plus) fata de ce punctaj e trecut acolo. Acum din 2 una: ori Vincon are o Vita Romaneasca pe care o foloseste special pentru concursuri (sic!), ori dulceata Tamaioasei Romanesti a ramas pentru mine un mister de nedezlegat  (ca si pentru majoritatea concursurilor internationale). Altfel nu imi explic de unde atatea Tamaioase in topul respectiv. Practic ar trebui sa scoata Tokaji-ul de pe piata internationala. In fine…

Mai vad prin top si vinuri straine, doua-trei (probabil pentru a justifica Internationalul din numele concursului, ca altfel nu vad logica selectarii vinurilor respective, in afara de faptul ca pur si simplu se gasesc in portofoliul distribuitorilor de la noi) si imi sare in ochi un Vipra Rosa Rose fara soi declarat (sic) care a obtinut 85.67 puncte. Si ma uit la final la Rose by Enira care a luat 83. Personal le stiu pe amandoua si pentru mine, ultimul este peste primul clar. In fine..iarasi.

In rest…ce sa zic, daca participa si Cotnari-ul (chiar sunt curios de ce nu apar si ei, s-au certat cu Iasi-ul?) presupun ca nu mai era loc de Recas, Hallewood sau SERVE (care chiar acum vad ca nu a fost prezent). Tinand cont de faptul ca zaharul este la el acasa la Cotnari presupun ca vedeam minim o Grasa pe podium…

In incheiere nu vreau sa las impresia ca sunt exagerat de acid la adresa unui demers firesc si necesar pentru piata de vin autohtona, dar IWCB cam sufera de pacatele tineretii …Daca facem o comparatie simpla a rezultatelor vinurilor romanesti la concursurile de prestigiu internationale cu cele obtinute pe la diversele concursuri autohtone, lucrurile nu mai par atat de magulitoare pentru producatorii atata de medaliati la “locale” si pentru organizatorii lor. M-as bucura sincer sa vad atatea vinuri si “vite romanesti” cu punctaje peste 90 la un Councours Mondial de Bruxelles. De ce nu sunt?

In opinia mea, cauzele ar fi putea fi doua:

1. Ori producatorii romani nu au curaj sa iasa cu produsul in lume (sic!) de frica sa nu se sperie concurenta din vest de calitatea acestuia si sa  ii preia pentru a inlatura amenintarea (sic!)

2. Ori concursurile de pe la noi sunt doar intre noi si pentru noi.

Din aceasta dilema nu poti iesi…Am zis!!!

P.S. Cele scrise mai sus din perspectiva unui simplu consumator mai mult sau mai putin avizat, dar dornic de evolutie in ceea ce priveste vinurile autohtone. Astept pareri pro si contra, poate nu “vad” eu bine…

No responses yet

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply