May 31 2011

Miorita X.O. – O balada reusita…

Published by at 11:57 PM under Romania,Vinars/Cognac/Brandy,Vincon

 

Autorul de data aceasta este cunoscut si popular, Vincon Vrancea;  cunoscut mie datorita produsul de mai sus si a vinurilor pe care, in general, le evit din motive de “nepotrivire” de caracter..nu am timp sa divaghez. Ideea e ca din vinurile pe care le evit producatorul de mai sus s-a incapatanat sa obtina un coniac reusit si imbatabil ca pret (in jur de 50 lei comertul capitalist). Practic e la concurenta ca pret cu bauturile alcolizate care se dau “coniac” si la care caramelul chiar exista pentru a da culoare, nu doar se simte in notele de degustare.

Pana la urma ma gandesc acum ca e mai bine ca am evitat vinurile ca au avut mai multa materie prima la dispozitie sa produca coniac…iata un obicei bun pe care cred ca il voi pastra in continuare.

Sa revin. Produsul de fata are cateva medalii la concursurile din afara si de pe la noi si pe bune dreptate de data asta…

Culoare: Chihlimbar, cum sta bine unui coniac, un caramel deschis pentru cei care nu prefera semi-pretioasele cu paienjeni in ele.

Nas: Aromat, vanilie, acelasi caramel, nuci, vanilie…complex, placut.

Gust: note dulci, caramel, vanilie, putina ciocolata, un postgust mediu spre scurt (pentru un coniac), pronuntat, de nuci. Se simte alcoolul (deh e 42 %, deci nu exagerati cu cantitatea, la mine max. 50 ml o data), dar dupa senzatia de arsura de inceput se simte catifelat, plin, invaluie delicat si mangaie papilele gustative anesteziate de alcool…

In rest numai de bine, raport excelent pret calitate…recomand in primul rand celor care se “delecteaza” cu imitatii, desi nu cred ca citesc blogurile.

P.S. I :Nu stiu de ce mi se pare mie (!?!?) ca fata de acum cativa ani (2066-2007) parca a mai scazut in calitate, ori m-am obisnuit eu cu el ori s-a obisnuit producatorul cu laudele…eu ii zic sindromul “Lacrima lui Ovidiu” care a devenit in ultimii ani “Lacrima consumatorului” varsata dupa calitatea de alta data…sau poate devin eu paranoic..poate…

P.S. II: Ca sa fim mai catolici decat Papa pentru un moment sa precizez ca desi metoda de producere e aceeasi cu a Cognac-ului, acesta este un Vinars. De ce? Pentru ca francezii, spre deosebire de noi, stiu sa isi protejeze si sa isi promoveze produsele autohtone. Asa ca in afara de ce e produs in jurul orasului Cognac – Franta (Charente si Charente Maritime), nimic nu se poate numi Cognac. Asa ca exista: Brandy, Metaxa, Divin. Vinars, etc…Doar se mai precizeaza ca se utilizeaza metoda Charente, adica e facut dupa procesul de fabricatie al Cognac-ului.

L.E.: Am vazut ca acum au mai luat o medalie in 2010 si au pus o hartie galbena, rotunda si mare de gatul sticlei in cinstea ei…deja suspectez ca ii invidiaza pe aia de la Cotnari pentru campania de succes cu “Vinul de Aur”. Teoretic cred ca ar putea incerca si ei :Vinars-ul de Aur…se considera incalcarea drepturilor e autor? 🙂 Ma gandesc la cate medalii au Cognac-ele francezilor ce chestii dragute puteau sa faca cu sticlele…dar le-au lasat asa…Des Ignorants..

 

13 responses so far

13 Responses to “Miorita X.O. – O balada reusita…”

  1. berbecutioon 01 Jun 2011 at 3:35 AM

    Intretaiata cu o lunga perioada de baut bere, am avut si una mai scurta de cognace. Daca ne-am limita la o cantitate de doar 50 ml, as indrazni o recomandare: cognac flights cu un Hennessy sau de-alti veri ai sai: 2×25 ml. Aveam un coleg caruia ii puneam in pahar Zaraza sau Jidvei (vinars) si care sarea ca ars:”Mi-ati pus zahar in el sa ma imbatati?”. De pe plaiuri romanesti am identificat Brancoveanu (cel la cutia neagra) ca fiind un best of. Nu-mi amintesc in ce categorie se incadra (vs – xo), dar oricum era la un pret mult mai prietenos decat gasii acu pe net.
    Pentru mine, chiar daca ne-am despartit de ceva vreme, Hennessy VS (servit incalzit, nu ca VSOP-ul care se recomanda a fi servit cu ace de gheata) a ramas o cunostinta care nu m-a dezamagit in nicio imprejurare.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, Personal prefer Courvoisier fata de Hennessy daca este vorba de VS, este mai complex in arome si mai catifelat…In schimb de la X.O. in sus Hennessy mi s-a parut mai ok. Iarasi mi-a placut si Hine, care e mult mai delicat decat cele doua.
    De cantiati nu avem termeni de comparatie, ce am declarat in post cam aia este cantitatea pe care o beau… si destul de rar…pe principiul putin si bun..:)
    Oricum daca vrei raport excelent calitate/pret la cognac frantuzesc, incearca Armagnac..:)). Nefiind inca influentat de marketing si branduri si cu producatori mici, piata atomizata si necontrolata de multinationale Armagnac-ul ofera mai mult la aceeasi bani. Nu il compar insa cu un Cognac scump, foarte vechi, a carui complexitate nu poate fi depasita vreodata de un Armagnac. In franta se spune ca un Armagnac “mediu” este peste un Cognac “mediu”, dar niciodata cel mai bun Armagnac nu va depasi in calitate un Cognac bun. 🙂

    [Raspunde]

  2. Ciprianon 01 Jun 2011 at 11:06 AM

    Acest Miorita avea si un mai bun raport calitate-pret atunci cand a aparut pe piata; tin minte, ca avea un pret de vreo 25 lei/sticla. Imediat cum a luat medalie de aur la Bruxelles, pretul a crescut ca mercurul in termometre 🙂

    [Raspunde]

    Ion Reply:

    @Ciprian,
    Chiar azi am mai gasit doua sticle in carrefour , din 2012. Nu am stat la discutie … le-am arestat (sticle ca cele din imagine ) . Noua “editie” este ambalata intr-o sticla ieftina si are gust de zahar ars(nici macar de caramel) . Rusine Vincon Vrancea.

    P.S. am scris intentionat carrefour cu litere mici .

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ion, Da, din pacate calitatea a scazut masiv pe masura de stocurile de distilat invechit cum trebuie scad si se apeleaza la reteta de adaugare de caramel.
    Ca sa prindeti Miorita de acum cativa ani trebuie sa platiti dublu pe gamele superioare.

    [Raspunde]

  3. Dan Micudaon 01 Jun 2011 at 4:43 PM

    E..daca punem inflatia si deprecierea cursului de schimb, precum si costurile crescute la materiile prime (criza alimentara dom’le) se mai explica din avantul pretului..acum depinde si de unde il iei…ca la noi unii comercianti au naravul adaosurilor exagerate..

    [Raspunde]

  4. Ciprianon 01 Jun 2011 at 4:51 PM

    Dan, nu a avut legatura cu deprecieri, crize, etc. Imediat cum a a aparut pe eticheta mentiunea cu medalia de aur, pretul a crescut…

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @Ciprian, asta nu am urmarit sa stii…atunci e clara miscarea..si oricum…ne mira acesta fapt? Eu zic totusi sa vedem jumatatea plina a paharului si sa ne bucuram ca nu au scumpit mai mult..:D

    [Raspunde]

  5. berbecutioon 02 Jun 2011 at 2:41 AM

    Dane, mie Courvoisier-ul, ca si Martell-ul mi s-au parut mai barbatesti, mai aspre, marinaresti, in timp ce Hennessy mi-a lasat impresia de finete, grandios in mutitudinea aromelor – exact pe dos :). Asa ca, am sa profit de prima ocazie cand ma voi afla in vreo locatie care serveste mai multe dintre astea, ar fi interesant un..sa zicem 3x20ml diferite. In general nu ma duc spre “cel mai cel” vandut, promovat, medaliat, baut, dar in cazul asta Mr. Hennessy m-a convins. Hine n-am avut placerea sa incerc – mi-am pus pe wish-list. Armagnac-urile m-au tentat si pe mine de cateva ori cand am avut ocazia sa aleg – prin pretul lor accesibil. Am cedat tentatiei, dar, cu toata sinceritatea, nu prea am fost multumit de rezultat. Aaa..alt cognac – Otard mi s-a parut un bun raport calitate/pret.

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @berbecutio, De gustibus non est disputandum…cu Martell nu am facut click, am baut o singura data…
    Armagnac-urile, in marea majoritate sunt mai aspre decat cognac-urile dar calitiata lor difera enorm de la un producator la altul, pentru ca fiecare il face in stilul sau, nu exista un”standard” acceptat ca m cum ar trebui sa fie pt. ca nu exista o piata matura si enorma ca in cazul Cognac-ului …incearca un Janneau care e si cel mai raspandit ( e un producator maricel si controlat de italieni, parca intr-o vreme a tinut si de o multinationala mare)…au un stil mai placut si s-ar putea sa iti placa.

    [Raspunde]

  6. zicoon 17 Apr 2019 at 9:26 AM

    top marci vinars romania;
    1-jad -28 ani
    2-miorita-12, 28 si 30 ani-special pentru gusturi fine numai ultimele doua
    3-brancoveanu numai xo
    4…….etc zetea-jidvei,zarea,segarcea,colectia murfatlar,marca drobeta nu cred ca mai exista.
    cam asta are romanica insa cu cele de pe primele locuri plus unele exceptii de la pct-4

    [Raspunde]

  7. mikion 17 Apr 2019 at 12:47 PM

    top VINARS romania
    1-JAD-28 ANI XO
    2-MIORITA-12, 28 SI 30 ANI XO
    3-BRANCOVEANU-XO
    4……..etc-ZETEA,JIDVEI ZARAZA-COLECTIA MURFATLAR,SEGARCEA,ZAREA

    [Raspunde]

    Dan Micuda Reply:

    @miki, Da, acum asa arata…

    [Raspunde]

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply