May 23 2011
Seria “Diamante in noroi”: Chateau Arthur (?!?!) – Feteasca Alba
O surpriza placuta azi in Carrefour…
Ma plimbam pe aleea cu vinuri, agale, admirand etichetele si apreciind in subconstient raportul pret-calitate, imi aminteam gusturile pentru cele incercate, imprejurarile pentru cele deosebite, epifaniile proprii pentru cele exceptionale…
Gama “Frunza” de la Recas pentru Carrefour este déjà cunoscuta si discutata pe blogurile de “specialitate” (vezi dreapta) si ocupa un loc central in alegerile mele cand vreau vinuri corecte si expresive la preturi excelente (imi place in special Chardonnay-ul). Deci sa revenim….cruising…Rotenberg, La Cetate, Cocosul de la Recas, Prahova Valley, tone de Murfatlar….Chateau Arthur…Cotnari….wait!!!!
Chateau Arthur???? “C’est quoi Chateau Arthur???”. Frantuzismele erau mai jos in capul aleii…Hmmm..ceva nu e in regula…Rewind. Scrie pe el Merlot/Feteasca Neagra…deci e un “Chateau” de la noi, autohton, asta daca nu cumva au schimbat francezii AOC-urile. Langa el un Cabernet tot de la acelasi Chateau…Ceva nu e in regula.
Luam sticla si studiem atent, pe spate scrie: SERVE CEPTURA SRL, Colinele Dobrogei. Stop. Declick. Interesant. S.E.R.V.E. = producator serios de Vinul Cavalerului, Terra Romana (Millenium aflat peste drum la 33 lei,un pret corect pentru un vin excelent) si diverse Cuvee-uri foarte reusite. Adica unul din producatorii mei preferati, deschizator de drumuri in industria vinificatiei din Romania prin calitatea pe care a impus-o intr-o vreme cand la granita cu Ungaria era Zidul lui Hadrian in termeni de recunoastere si promovare a vinurilor autohtone in strainatate (bine intre timp s-au mai indreptat lucrurile si au mai aparut producatori seriosi si pe la noi).
Deci revin…cercetez si celelalte sticle si tot la fel..acelasi producator. Ma intorc la 180 de grade spre raionul cu albe si printre droaia de sticle si etichete vad una verde inchis cu o eticheta mai stearsa, care nu sarea in ochi, (un design de Jidvei, mai arhaic asa). Scrie clar Chateau Arthur Feteasca Alba. Cercetez, acelasi producator. SERVE. Zic: sa facem un test daca e acelasi cu Vinul Cavalerului, Feteasca Alba pe care o degustasem si la Good Wine in mai si chiar imi ramasese in minte prin aroma placuta si “rotunjimea” sa. Deci achizitonat, platit 10.99 lei (la fel costa si cupajul Merlot/Feteasca si Cabernet Sauvignon-ul).
Acasa la locul de consum, studiez contra-eticheta (12%, demidulce, 2006, text in romana si franceza care ne asigura de calitatea vinificarii), il racesc la aprox 13 grade (masurat cu termomentrul electronic cu sonda pentru friptura) cum zice producatorul, deschid si:
Culoare: Auriu inchis, spic de grau copt, specific soiului si a vinificarii demidulci
Miros: intens, aromat, flori de tei, stone fruits (caise, piersici), note citrice si pepene galben (asta chiar mi-l aduc amine si de la targ)
Gust: Corpolent (e totusi un demidulce), catifelat, zahar bine integrat si sustinut de aciditate, caise, piersici, putina coaja de lamaie. Postgust scurt, care nu lasa sa se simta alcoolul si nu te copleseste, deci un vin “baubil”, ca sa citez un prieten.
Concluzie: aduce foarte mult cu Vinul Cavalerului, dar nu bag mana in foc pana nu le testez side by side. Referindu-ma strict la produsul de fata, il consider reusit si la banii respectivi e un “hit”, peste Feteasca Regala de la Recas, care parca e mai grea, mai rudimentara, mai lipsita de aciditate, mai plata…desi ciudat e un demisec. Aduce mai mult a cupajul cu Muscat Ottonel de la Recas (Schwaben Wein), desi parca tot pe cel de fata l-as prefera..De gustibus non est disputandum…
Pe scurt, am descoperit un filon de posibile “diamante” in noroi si trebuie sa incerc si variantele pe rosu. In curand o sa incep sa dau si puncte vinurilor incercate, desi e o experienta coplesitor de subiectiva sa notezi un vin in puncte, matematic, sec, impersonal. Pana ma lamuresc cu sistemul de punctaj, va recomand deocamdata un vin bun, facut pe placul romanilor, dar care nu face rabat la calitate, de la un producator extrem de serios si cu un raport pret/ calitate excelent (asta nu inseamna ca o sa va dea neaparat pe spate): Chateau Arthur/ Feteasca Alba.
P.S. Pentru conformitate am atasat si o poza personala, facuta dupa degustarea partiala a produsului, pentru care am impus un fundal alb, mult mai nimerit decat placarea ceramica din salonul de luat masa. (adica faianta din bucatarie).
L.E. Am vizualizat si eticheta de Vinul Cavalerului Feteasca Alba…scrie ca este sec, pe cand acesta este demidulce, deci se pare ca ar fi altceva si va sugerez sa incercati si varianta aceasta (bate in 20 ron) pentru o comparatie fidela. Am o vaga banuiala ca, desi aromele de baza ar fi aceleasi, as prefera varianta vinificata in sec.
Zicea Domnul Savulescu ceva de game noi la ultima intalnire. Despre asta sa fie vorba?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 23rd, 2011 at 9:36 AM
Nu prea stiu cronologia aparitiilor, cert este ca eu acum am facut descoperirea acum; e posibil sa fii aparut mai demult! Oricum e de urmarit; sunt curios cum se descurca “rosiile”; deocamdata am luat Feteasca Alba ca aveam un termen de comparatie mai “proaspat” in memorie si sa vad cam cum sta la calitate!
[Raspunde]
salut!
l-am b?ut ?i eu acum ceva timp ?i mi-a pl?cut. aciditatea foarte bun? îl face s? se prezinte ca un demisec fructat.
succes cu blogul!
Ionu?
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 23rd, 2011 at 9:56 AM
Ai dreptate..asa mi s-a parut si mie, as fi jurat ca nu e un Demidulce ci mai degraba un Demisec, mai ales dupa standardele romanesti de Demidulce…:) Mersi pt. urare!
[Raspunde]
Eu am gustat varianta 2006 acum vreo 2 ani. Era ok, doar ca demidulce. Nu ca ar fi ceva rau in sine, dar feteasa alba vinificata altfel decat sec e ca o antena 3 corecta si independenta.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 23rd, 2011 at 10:16 AM
Corect! Si la fel de de populara la public…Oricum se tine bine pana acum; bine, are si zaharul rolul lui.
[Raspunde]
Deci nu e o aparitie tocmai noua.
[Raspunde]
@alibus,asa e, noi sunt pretul si branduirea…continutul e mai vechi, sunt curios ce ani sunt cele rosii.
[Raspunde]
Ah, si ma bucur ca ti-a placut sintagma “diamante in noroi”:)
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 23rd, 2011 at 12:38 PM
@George Mitea, Da…am pus-o intre ghilimele sa nu ma trezesc cu probleme de copywright…Nici nu mai stiam cine a inventat-o; parca ultima data am intalnit-o la tine la un review de Feteasca Neagra Romania Pitoreasca sau era cea de la Hinog, ceva de genul acesta? Apropro de FN Romania Pitoreasca, ca stiu ca se nascuse o polemica cu privire la caliatea variabila..eu am nimerit o sticla OK (26.07.2010). Asta pentru statistica..:)
[Raspunde]
George Mitea Reply:
May 23rd, 2011 at 12:41 PM
@Dan Micuda,
Da, asa-i. Ma bucur ca ai prins una buna. De altfel, se pare ca sunt singurul care a avut dezamagirea:) Oricum la 10 lei, e un risc asumat.
[Raspunde]
Si inca ceva: observ ca te referi cand la o feteasca regala cand la feteasca alba. Sunt doua lucruri destul de diferite.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 23rd, 2011 at 12:42 PM
Corectat, mersi..eram in minte cu Recasul!
Fetesca Regala = Hibrid din Feteasca Alba + Grasa de Cotnari, parca?
[Raspunde]
Corect. E rezultatul incrucisarii naturale intre cele doua soiuri. Loc de origine: podgoria Tarnave, comuna Danes, jud. Mures.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 23rd, 2011 at 1:02 PM
Asa auzisem si eu, desi la un moment dat as fi bagat mana foc ca e facut la Cotnari ca la ei e consacrata Grasa si au si Feteasca Alba !
Am rezolvat si cu copywright-ul in nota de subsol..:)
[Raspunde]
George Mitea Reply:
May 23rd, 2011 at 1:07 PM
@Dan Micuda: Cotnari? Nope. Nu m-ar mira sa fie considerat un soi maghiar(exista si acolo sub un alt nume), din moment ce in momentul aparitiei locul respectiv era in Austro-Ungaria.
Iar de copyright, na’ acum ma simt oarecum ridicol:)
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 23rd, 2011 at 1:18 PM
@George Mitea, Noi ne mandrim prin toate cartile ca e tipic romanesc, desi intr-un Atlas of Wine (parca Ed. 5) era cam ametita rau si asociata cu Tokay-ul unguresc..!?!?!?. Tre sa gasesc pasajul si sa il public ca era alambicat rau si nu intelesesem nimic din el!
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 23rd, 2011 at 1:36 PM
Asa, am gasit! Asadar: World Atlas of Wine, Jancis Robinson, 5th Edition (cam vechi vad, 2001):
“Like Hungary Romania has one wine whose name was once famous all over Europe. But while Tokaji struggled on trough socialism to re-ermerge in splendor, Cotnari, which was known in Paris as “Perle de Moldavie”, faded from sight. It is now being resurrected (sic!). (…) It is like Tokaji but without oxidation: pale, delicate, and aromatic, the result of botrytis attack the indigenous “fat” Grasa and tart “Francusa”, scented with what is considered indigenous and highly perfumed Tamaioasa (the frankincense grape) and Feteasca Alba. Barrel ageing is brief:complexity develops in the bottle (iar sic!). Cotnari comes from the part of Moldova that was left to the Romanians after the first Tsars, then the Soviets had annexed its northern half – annexation that led to intense planting further south.”
Deci ce sa intelegem din asta? Ca la capitolul istoria Moldovei, strainii sunt cam varza, iar la capitolul vin…tot pe acolo…desi nu e vorba de oricine, J. Robinson fiind considerata o autoritate in domeniu.
[Raspunde]
alibus Reply:
May 23rd, 2011 at 4:27 PM
@George Mitea, asta e si motivul pentru care initial soiul a fot botezat Danasana, nu?
[Raspunde]
@George – tare faza cu Antena 3 independenta :))
———-
Am vazut su eu vinul asta in magazine de cateva luni bune, poate un an, dar eticheta nu m-a convins, tot timpul cand am fost tentat sa-l incerc mi-a venit in minte expresia folosita de cineva pe vinul.ro: “mizerii ascunse in spatele etichetelor stralucitoare”, sau ceva asemanator – nu stiu de ce.
Cat despre sistemul de punctare, eu inca ma incapatanez sa-l fac dupa capul meu, dupa simturile mele, respectand intr-o oarecare masura regulile. Cand voi ajunge la 1000 de vinuri diferite incercate, sau cand mi-o cere Decanter parerea – o sa reflectez mai adanc in a-l schimba 😀
Am “dovedit” si eu aseara juma’ de sticla de Feteasca Alba de Budureasca + aceeasi cantitate de la Basilescu, dar nu m-au impresionat, nici nu m-am mai obosit sa zic ceva despre ele.
[Raspunde]
Dan Micuda Reply:
May 23rd, 2011 at 9:24 PM
@berbecutio, hai ca daca si asta e stralucitoare eticheta..chiar din contra…cred ca au facut-o special sa “blend in”. 🙂
[Raspunde]
Grasa (Grasu) e un soi ce provine din zona transilvana, podisul Tarnavelor. Nu se stie exact cum a ajuns la Cotnari sau la Tokaj (sub denumirea de Furmint). Cert e ca in ambele locatii (plus Pietroasa), acest soi da niste vinuri remarcabile.
Feteasca regala actuala e o clona (creata la Blaj) mai evoluata fata de hibridul (presupus a fi natural) descoperit la sfarsitul aniilor ’30.
[Raspunde]
@Dan Micuda
Pai tocmai aici mi-a trezit mie suspiciuni: nu faci o eticheta atat de comuna ca design si zici pe ea Chateau Arthur! Ca ciobanu’ (pardon de expresie) nu stie d-astea! Desi vede pretul cat de cat apropiat de ce planificase sa ia, intra in ceata si decizia de cumparare sigur va ocoli sticla asta. Ca el le stie sigur p-ale lui: Mftlr, Ctnr, Jdv, etc. (ma refer la marea masa de clienti “old fashion”, pe care n-o sa-i convingi ever ca de fapt asa si pe dincolo – schimbarea generatiilor s-ar putea sa aduca ceva nou) 😀 Desi ieri ma intreba o pasarica de vreo 20 de ani, zgaindu-se la raftul de vin de la Cora: “Imi puteti recomanda ceva care sa mearga cu cola?” – DA, premiat la 5 lei sticla!
[Raspunde]
Pai depinde…daca tu esti producator de calitate si dai vin pentru marii retaileri nu o sa faci eticheta si ambalajul sa sara in ochi si sa fie premium, pentru ca iti vei canibaliza gama proprie..ceva de genu Dacia nu o sa aiba niciodata design de Renault, pt. ca dupa aceea de ce sa mai iei Renault? Asa ca in general gamele pentru retailerii mari sunt ori nebranduite (si ii zice Carefour nr. 1 dar uneori nu stii cine a produs-o, cu siguranta cineva care are deja produse un raft mai incolo cu 40-50 % mai scumpe) ori se branduiesc low-level ca sa nu iti canibalizezi produsele proprii. Altfel risti sa devii depedent 99% de retailerul respectiv care va ajunge sa iti impuna tot, de la marja de profit la structura de costuri si calitatea produsului. Wallmart in SUA este celebru pentru asa ceva, dar nu este aici locul discutiei.
[Raspunde]