May 15 2011
Feteasca Regala “Schwaben Wein” 2010/ Cabernet Sauvignon Purcari 2005
Cum toate lucrurile placute trebuie sa aiba un inceput, o sa incep postarile cu o nunta (?!?)
Nu a mea, nu conteaza detaliile decat pentru a defini contextual degustarii. Am gasit o noua provocare: sa decelezi tanini si influenta baricului asupra unui Cabernet Sauvignon de pe peste Prut in contextul unui excess de stimuli senzoriali care ataca din toate partile si toate simturile: o paleta larga de culori, toate desfasurata pe un fundal rosu-caramiziu, pionieresc as zice, miros de tutun, sarmalute, friptura si n+1 parfumuri majoritatea “old school”, muzica peste decibelii normali unei activitati de degustare clasice si cu momente de intermezzo din partea mesenilor mai mult sau mai putin lungi sau reusite; o permanenta perindare (foiala, se poate sau e regionalism?) a bucatarilor, oaspetilor prin zona si un vartej de simturi la nivelul papilelor gustative indus de succedarea rapida, specifica nuntilor romanesti a diferitelor preparate culinare cu scopul precis si usor de intuit de a multumi pe toata lumea ( de la aperitivul bogat cu cat mai multe “piese” de carne pana la “punem si un somon cu legume mexicane” pentru aia care stramba din nas), deci un all-inclusiv gastronomic din perspectiva organizatorilor si a invitatilor. In fine, pe scurt as zice cam 79 pct. Nu ii dau peste 80 pentru ca finalul a fost destul de scurt, practic lipsind cu desavirsire, asta si din cauza mea pentru ca nu am ramas la “tort” (?!?!).
Sa trecem la chestiuni tehnico – organizatorice…componenta bahica a serii a fost asigurata de: Feteasca Regala Schwaben Wein 2010, Demisec din partea gazdelor, pentru toti invitatii ( o alegere fericita tinand cont de variantele populare gen Eticheta Neagra, Premiat de Murfatlar sau Varsat la PET si ulterior la carafa pe masa) utilizata cu moderatie pana dupa peste si Cabernet Sauvignon de Purcari (2005), reserva subsemantului, desfacut la sarmale si consumat mai ales la friptura (deci oricine care a participat in viata lui la o nunta poate estima cam cat a respirat).
Deci, cu mentiunile destul de lungi de mai sus care sper ca nu v-au plictisit si care constituie si declaratie de conformitate a subsemnatului la momentul degustarilor sa incep:
FETEASCA REGALA “Schwaben Wein” (2010) – Cramele Recas
Vin popular, pentru “aniversari, ocazii, picnicuri”, asa cum declara si Producatorul. Demisec, desi mie mi s-a parut ca bate spre demidulce, dar nu la fel ca si cupajul cu Muscat Ottonel de la acelasi producator, pe care in treacat fie spus il gasesc mai rotund, echilibrat si mai reusit.
Culoare: un galben gen pai de grau cu usoare nuante verzi.
Nas: Parfumul nu este foarte pronuntat, predomina iarba proaspat cosita, ceva flori (de mar?) si “stone fruits” adica piersici si caise, mai mult caise.
Gust: Fructuos, destul de concentrat, putin dezechilibrat, (prea mult alcool, prea putina aciditate) ceea ce ii cam ia din prospetime si il face mai rotund, mai popular. Post gust destul de scurt.
In magazine il gasiti in jur de 10 lei, personal prefer cupajul cu Muscat Ottonel, din care am savurat o sticla de curand, varianta mai veche (2009) cu Muscat in fata, ( 2010 are Fetesca Regala pe primul loc) si care mi s-a parut mai proaspat si mai complex cu note florale si de pepene galben. O sa incerc si varianta 2010 care se pare ca nu dezamageste nici ea (aveti un review de incredere Aici).
CABERNET SAUVIGNON (2005) – Purcari
Provine de peste Prut si spre deosebire de valul de vinuri de calitate indoielnica care ne-a invadat in ultima vreme din directia respectiva, datorita in mare parte si faptului ca rusii le-au trantit usa in nas ( si ce piata e Rusia), Producatorul este unul dintre putinii care se respecta si de la care am avut surprise placute (un Chardonnay destul de ieftin si reusit baut acum cativa ani). Exista bineinteles si mici inadvertente, care pot fi trecute cu vederea tinand cont ca in in Republica Moldova nu sta nimeni sa verifice etichetele cu site-ul: pe site e trecut anul recoltei 2006, pe sticla scrie 2005, deci ori e poza veche ori nu e site-ul la zi. Cert este ca eu am baut recolta 2005, nu stiu daca se mai gaseste pe piata, acum s-ar putea sa fi aparut recolta de pe site… Oricum din ce stiu, il gasiti intre 25-30 lei prin hypermaketuri.
Culoare: visiniu deschis spre caramiziu cu usoare nuante maronii, opacitate relativ scazuta.
Nas: Nu impresioneaza foarte tare, note destul de delicate pentru Cabernet Sauvignon; la desfacerea sticlei mai mult visine, cirese negre, putina piele, dupa ce respira putin incep sa apara fructele de padure, pielea devine mai pregananta, putina ciocolata si piper.
Gust: este destul de luxuriant, matasos, invaluie bine gura, tanini bine integrati care nu prea ies in evidenta si il fac destul de prietenos si in combinatii cu felurile de mancare mai usoare (daca nu stiam ce scrie pe sticla as fi jurat ca are putin Merlot in el). Gust de visina coapta, prune uscate, ceva fructe de padure, putina vanilie si condimente (piper si parka o idée vaga de scortisoara). Post-gust mediu in care apar si predomina fructele de padure si putina ciocolata. Per ansamblu un vin bun, bine echilibrat, cu putini tanini ceea ce il face placut si matasos, desi poate parea la un moment dat apos. Parca prea delicat pentru un Cabernet Sauvignon.
Felicitari pentru initiativa de a impartasi si altora experientele personale din acest domeniu!
Asteptam si un buton pe care sa scrie “follow” in curand.
As zice si eu doua vorbe despre Recasul de mai sus: e cel mai slab punctat – cel putin in clasamentul meu propriu – din cate am ingurgitat pana acum, de la acest producator al carui fan chiar sunt. Pana la urma e un vin de 10 lei si vorba lui George (lucruribune), cautarea de diamante in mocirla s-ar putea dovedi plictisitoare in timp.
Impresionante primele posturi – keep going!
[Raspunde]
Mersi de incurajari…
Am descoperit un “filon” de diamante interesant azi in Carrefour pentru vinurile de calitate la 10 lei…si nu e gama Frunza de la Recas (care mie imi “suna” a V-Legends, adica vinuri cu minim o clasa peste Schwaben Wein)…
Oricum din ce am citit la tine pe blog s-ar putea sa fii placut surprins (asta daca nu stiai deja “descoperirea”)..:D
Blogroll added, keep in touch!
[Raspunde]